God Jul och Gott Nytt År!

Hej fotbollsvänner i när och fjärran!
Idag är det några dagar kvar till julafton och en dryg vecka kvar av 2020. Detta synnerligen knepiga år som satt oss alla på svåra prov och som skapat oro och ängslan för hälsa och välbefinnande. Jag vill inledningsvis passa på att tillönska Dig som läser detta en riktigt ...

God Jul och ett Gott Nytt År med förhoppningar om att 2021 ska bli något mer normalt.

Nyåret 2020 började som vanligt med herrlandslagets vinterturné, den årliga fotbollsmedicinska konferensen och ett gäng fotbollsprofilers jämna födelsedagar, ja det sker förstås inte varje år. Bengt Ågren fyllde 90 år, Lars-Åke Lagrell fyllde 80 år, Sune Hellströmer fyllde 75 år och ”ungtupparna” Krister Malmsten och Lars-Christer Olsson fyllde 70 år. Det här gänget betyder och har betytt oerhört mycket för vår kära sport och dess utveckling under en lång följd av år. Det kändes fint att på olika sätt hylla dessa trotjänare. Jag hade, tillsammans med några styrelsekamrater, ett par mycket fina tillfällen med såväl Bengt Ågren med hustru Kerstin och Lars-Åke Lagrell med hustru Yvonne. Stort tack för allt!

Bild från 23 mars 2012

Med stor sorg mottog vi åtta månader efter det fina firandet av Lars-Åke beskedet om att han tyvärr gått bort efter en tids sjukdom. Jag blev ombedd att skriva några minnesord till en idrottspublikation och jag väljer att delge er dessa ord här och nu. Så här skrev jag om Lars-Åke:

Till minne av Lars-Åke!

FIFA Presidenten Gianni Infantino och UEFA Presidenten Aleksander Ceferin har hört av sig, framfört sina varmaste kondoleanser till nära och kära och till den svenska fotbolls- och idrottsfamiljen!

Det är en fantastisk resa som smålandsgrabben Lars-Åke har gjort och avtryck har satts i den stora fotbollsvärlden men också väldigt mycket i den lilla idrottsvärlden. Och ska jag vara riktigt ärlig är jag helt säker på att Lars-Åke trivdes bäst i myllan och att få snacka fotboll och idrottsutveckling med ledare och utövare i nån klubbstuga någonstans i vårt avlånga land. Lars-Åkes förmåga att inspirera och se alla, men också att omfamna nya unga ledare är unik och har betytt så mycket för så många. Jag är en av dessa och minnena är många, varma och fina. Tack för att jag fick chansen som ung i Smålandsfotbollen!

Förmågan att alltid vara utvecklingsorienterad i kombination med en aldrig sinande energi gjorde att han vände den svenska fotbollsskutan på rätt köl under sin 21-åriga gärning som ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Vi har alla förlorat en idrottsvän och inspiratör, men tankarna går främst till familjen som i stor sorg och saknad förlorat sin käre Lars-Åke!

Tack för allt, Lars-Åke! Vila i frid!

Ja, inledningen av detta julbrev är väl en spegling av livet i allmänhet och så även idrottslivet. Det handlar om fina ljusa stunder, men också om svåra och tunga stunder.

Februari och inledningen av mars var också tämligen normala månader, med en mängd årsmöten på olika nivåer. UEFA hade den 3 mars sin kongress, eller årsmöte, i Amsterdam. Känslan där var att det mesta rullade på enligt plan i det europeiska perspektivet. I samma veva besökte jag mina nordiska kollegor i Norge och Danmark på deras årsmöten. Deras planer låg ograverade. Det blev också ett antal distriktsårsmöten här hemma i Sverige i månadsskiftet februari/mars, men ju längre in i mars vi kom ju mer tvivel och desto mer oro började uppdaga sig. Fredagen den 13 mars körde jag bil hem från fotbollskontoret i Solna, på söndagen hade vi vårt första digitala styrelsemöte för året och en mängd beslut kopplat till Corona-pandemin började tas. Vi flyttade förbundsmötet till första helgen i september. Bra att vi tar i ordentligt för då är väl det hela över, tyckte och trodde vi…

Nej, det är verkligen inte över och vi har slitits mellan hopp och förtvivlan under det här året. Corona-riktlinjer och förändrade förutsättningar i vardagen har präglat oss alla under detta märkliga år. Initialt handlade det fotbollsmässigt om att i Europa slutföra och påbörja klubbtävlingarna vilket innebar att stora landslagstävlingar, kval och matcher sköts på framtiden eller ställdes in. Sverige skulle för första gången sedan 2000 arrangera ett europeiskt ungdomsmästerskap, denna gång för 17-åriga flickor. Det ställdes in. Herrarnas EM och damernas OS sköts upp och på den vägen har det varit. Våra egna seniortävlingar startade i mitten av juni och slutfördes för någon vecka sedan. Tävlingsformat har förändrats och så kallade Corona-protokoll har skapats för att försäkra oss om smittskyddssäkra tävlingsmiljöer. Jag vill här passa på att tacka ALLA INBLANDADE som gjort det möjligt att genomföra det som har genomförts. Ett fantastiskt fint samarbete inom fotbollsfamiljen, kreativa lösningar och en oförtruten energi att göra det, nästintill, omöjliga möjligt. Det finns inte ord att sätta på den tacksamhet jag känner över allas storstilade arbete. Jag säger helt enkelt bara VARMT TACK! Ingen nämnd och ingen glömd bland föreningar, distrikt, förbund, intresseorganisationer, ledare, spelare, domare och övriga involverade såväl förtroendevalda som tjänstemän!

Fotbollen lever, men det är självklart så att våra fans och vår trogna fotbollspublik är av alla inblandade djupt saknade. Vi närde förhoppningar att under hösten kunna öppna upp, men så blev inte fallet. Nu gäller det att ha en bra beredskap inför 2021 och en förutsättning för det är att dialogen mellan företrädare för svensk fotboll och myndigheterna kan utvecklas i rätt riktning. Det gäller helt enkelt att jobba med förutsättningar och olika scenarios nu så att allt är klart när den nya Pandemi-lagen är på plats. Här har vi stora förväntningar om att vara djupt involverade. Vi kan göra positiv skillnad och vill bidra till bra och ansvarsfulla lösningar. Det har svensk fotboll visat under hela pandemin och vi vill göra det även framöver.

Ja, tävlingssäsongen för både klubb- och landslag har varit synnerligen märklig. Bland landslagen är det i princip bara seniorlagen på herr- och damsidan som varit igång. Damerna lyckades, sin vana trogen, att än en gång kvala in till ett stort mästerskap. Avgörande blev matcherna mot Island och efter en tuff, oavgjord, match på Island kunde vi säkra EM-biljetten mot samma motstånd lite senare i höst på Nationalarenan Gamla Ullevi.

Herrarna hade en tuff lottning i Nations League, men drömmen om att få stanna kvar levde in i det sista. Världsmästarna Frankrike och europamästarna Portugal blev för svåra för oss, men mot vice världsmästarna Kroatien blev det vinst på hemmaplan och en snöplig förlust på bortaplan. Kroaterna blev kvar i A-gruppen medan vi får börja om i B-gruppen nästa gång det är dags för Nations League. Våra U21-herrar kämpade väl, men lyckades tyvärr inte kvala in till nästa års EM. Det var naturligtvis en stor besvikelse.

När det gäller futsal har det, i princip, endast varit klubbverksamhet igång sedan pandemin slog till. Hammarby tog en historisk seger i finalen av SFL mot IFK Göteborg. På damsidan  blev IFK Göteborg svenska mästarinnor efter att ha vunnit finalderbyt i RFL mot GAIS.

När det gäller beach soccer så skulle vårt första officiella SM gå av stapeln under SM-veckan i Halmstad i somras men skjuts upp till 2021 istället. Vi genomförde årets SM i Vetlanda där Djurgårdens IF FF vann över Vetlanda United IF i damklassen och Norsjö IF vann över Bemannia FC i herrklassen. Bemannia FC spelade även i Euro Winners Cup (motsvarar Champions League) under året. I övrigt ställdes alla andra beach soccer-turneringar in under året och vi ser fram emot ett intressant 2021 istället.

Förutom gratulationer till ovan nämnda segrare så hyllar vi också de svenska mästarna i fotboll, dvs Malmö FF respektive Kopparbergs/Göteborg FC samt cupsegrarna på herrsidan IFK Göteborg. Svenska Cupen för damer drabbades också av pandemins konsekvenser och ställdes in 2020.

Om jag också berör några ytterligare händelser vid sidan av spelplanen så vill jag nämna arbetet som heter Ökad Samverkan SvFF/SDF. Nedan följer en kort beskrivning av arbetet:

2018 fattade Förbundsmötet beslut om Strategi 2018 -2022. Under rubriken Förbundsutveckling fattade Svensk Fotboll beslutet att en av våra strategiska inriktningar under perioden är att utveckla en optimerad organisation för svensk fotboll. Vi har tillsammans påbörjat ett sådant spännande arbete. Det är ingen annan än vi tillsammans som håller i taktpinnen och det är naturligtvis en förmån att få vara delaktig i detta arbete. Spännande, intressant och utvecklande. Syftet, som vi alla är överens om, är att genom ökad samverkan frigöra resurser från administration till mer förenings- och fotbollsutveckling. Planen är att vi ska kunna ta ett beslut på förbundsmötet 2022, men pandemin har gjort att vi tyvärr i alltför liten utsträckning kunnat ha fysiska möten.

Har vi bråttom? Nja, SvFF bildades 1904, SDF är omkring 100 år gamla. Vi vet att med all säkerhet så ska en ny organisation leva länge. Vi har respekt för tidsaspekten och det viktigaste är att alla ska kunna känna trygghet kring att vi vill värna tid och möjlighet till samtal i fysiska möten. Just nu spelar pandemin oss stora spratt.

Flera distrikt har motionerat till förbundsmötet kring oro för lokal förankring och vill därför bredda utredningsuppdraget samt utöka projektgruppen. Båda dessa delar kommer att hanteras av förbundsstyrelsen, ja beslut om att utöka projektgruppen har vi redan tagit.

Jag känner mig oerhört trygg i att det finns stor önskan om Ökad Samverkan och att vi alla är ense om att det behövs mer resurser till fotbolls- och föreningsutveckling. Låt oss gemensamt fortsätta resan för att nå dessa ambitioner.

Utmaningarna för oss och svensk idrott är stora och kommer att så förbli. Statens olika insatser för att kompensera idrotten för förlorade inkomster och ökade kostnader har varit livsnödvändiga och vi ser fram emot fortsatt stöd 2021. Det kommer att vara en överlevnadsfråga för många av våra föreningar. Tack för stödet 2020 och vi ser fram emot ytterligare support från regeringen 2021.

Boovallen

Den senaste veckan har vi mottagit två mycket goda nyheter för svensk fotboll! Från Mark- och miljööverdomstolen meddelades dom gällande överklagandet av föreläggande om försiktighetsmått för att minska bullerstörningar på Boovallen i Nacka. En principiellt viktig dom där domstolen pekar på att det allmänna intresset av att kunna bedriva idrottslig verksamhet även där folk bor ska beaktas när man bedömer rimligheten i tänkbara åtgärder. Vilket i det här exemplet innebär att bullerplank inte behöver byggas. Men viktigast av allt, barns idrottande är inte industribuller och med den nya vägledningen från Naturvårdsverket kan vi även fortsättningsvis spela fotboll där människor bor.

Den andra goda nyheten kom från Svenska ESF-rådet som beviljade nästan 24 miljoner kronor till Svenska Fotbollförbundets sysselsättningsprojekt Reboot – Football for Jobs. Syftet är ett unga i särskilt utsatta områden ska komma i sysselsättning i form av arbete eller utbildning med fotbollens hjälp. Flera av våra distrikt och ett antal föreningar kommer involveras i projektet som redan har sparkat igång. Spännande fortsättning följer!

Ja, gott folk, det finns ju massor av händelser, utmaningar och skeenden att beskriva. Väldigt mycket positivt görs på och utanför planen, samtidigt har vi också många utmaningar att ta tag i. Vi kommer att behöva jobba hårt och intensivt på alla plan även 2021.

En sak är klar, vi kommer aldrig att bli färdiga, det finns alltid nya utmaningar!

I en julhälsning som denna berörs bara en liten bråkdel av allt som hänt. Vill du få en mer fördjupad bild rekommenderar jag dig att göra ett dagligt nedslag på våra hemsidor. Där finns massor av intressant och matnyttigt rörande svensk fotboll.

Avslutningsvis…

Stort tack till alla som på olika sätt bidragit till att göra 2020 till ett, trots omständigheterna, fint år för Svensk Fotboll. Jag vill å mina och Förbundsstyrelsens vägnar tacka Dig som läser detta för Ditt engagemang för svensk fotboll, tacka för gott samarbete och tillönska Dig och Dina närmaste:

God Jul och Gott Nytt År!

Och håll avstånd, tvätta händerna och håll ut! Det kommer att bli bättre….

Hjärtliga hälsningar från Karl-Erik