Podden: Utvisningarna för trashtalk skjuter i höjden

Trashtalk ökar inom fotbollen, även bland ungdomarna, Det visar inte minst statistiken för antalet röda kort på planen på grund av "snack" med domarna och motståndarlagets spelare. I Gestriklands FF har man två olika projekt för att stävja detta berättar Urban Ivarsson. Experten Maria Persson på Friends berättar om problematiken men också hur man ska tackla det som tränare och som förening.

Gröna kort, fairplay-kampanjer och värdegrundsarbete. Trots allt arbete som görs för att förbättra klimatet kring barn- och ungdomsmatcher verkar verbala påhopp och svordomar öka inom fotbollen. I vissa distrikt beror så många som sex av tio röda kort på trashtalk under matcher från 15 år och uppåt.

Undersökningar visar även att det är vanligast att bli kränkt av de egna lagkamraterna och att kränkningarna ofta förekommer på nätet, där de vuxna inte alltid har insyn.

I detta avsnitt medverkar Urban Ivarsson från Gestriklands FF och Maria Persson från Friends.

Podden finns där poddar finns.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.

Tre senaste avsnitten:

  • "Vi kvinnor måste vilja vara tränare" med Sussi Palmquist, ungsomsansvarig i Nässjö FF som pratar om hur kvinnorna tar plats i Nässjö.
  • "Hur undviker vi spelaravhoppen?" med Caroline Waldheim, projektledare för samhällskontakter och EU-stöd på SvFF och Marcus Egnell, verksamhetsansvarig i Borens IK pratar om hur fotbollen ska locka tillbaka spelare som slutat i pandemins spår.
  • "Full kontroll i ny tränarroll" med PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, och Malin Andersson, tränare i Skogstorps GoIF som pratar om utmaningarna att vara tränare i dagens samhälle.