Link

Podden: Utvisningarna för trashtalk skjuter i höjden

Trashtalk ökar inom fotbollen, även bland ungdomarna, Det visar inte minst statistiken för antalet röda kort på planen på grund av "snack" med domarna och motståndarlagets spelare. I Gestriklands FF har man två olika projekt för att stävja detta berättar Urban Ivarsson. Experten Maria Persson på Friends berättar om problematiken men också hur man ska tackla det som tränare och som förening.

Gröna kort, fairplay-kampanjer och värdegrundsarbete. Trots allt arbete som görs för att förbättra klimatet kring barn- och ungdomsmatcher verkar verbala påhopp och svordomar öka inom fotbollen. I vissa distrikt beror så många som sex av tio röda kort på trashtalk under matcher från 15 år och uppåt.

Undersökningar visar även att det är vanligast att bli kränkt av de egna lagkamraterna och att kränkningarna ofta förekommer på nätet, där de vuxna inte alltid har insyn.

I detta avsnitt medverkar Urban Ivarsson från Gestriklands FF och Maria Persson från Friends.

Podden finns där poddar finns.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Smakar det så kostar det, eller?" med föreningsansvariga Bosse Larsson i Burseryds IF och Tobias Tegnestrand i Rågsveds IF om kostnaden att spela fotboll.

Tre senaste avsnitten:

  • "På liv och död i Degerfors" med Degerfors IF:s Victor Lundmark som berättar om klubbens samarbete med organisationen Suicide Zero. Dessutom med landslagsspelaren Anna Oscarsson som berättar om sin psykiska ohälsa.
  • "När rampljuset släcks" med före detta landslagsspelaren Tobias Hysén om hur livet efter spelarkarriären kan se ut och utmaningarna som kommer med det. 
  • "Mitt annorlunda 2020" med landslagsspelarna Marcus Danielson och Linda Sembrant om hur de tacklade pandemin. Danielson som var instängd ensam på ett hotell i Kina i flera veckor och Sembrant som hittade ett par timmars sol på en plätt i sitt trapphuset i Turin.