Podden: Tränarens nya multiroll

Hur är det egentligen att vara barn- och ungdomstränare i dag? Lektor PG Fahlström från Linnéuniversitetet och Malin Andersson från Skogstorps GoIF berättar om komplexiteten men också hur givande det är.

Att lära ut fotboll är bara en av uppgifterna tränare har. Idag ska man helst vara en fena på sociala medier, kunna administration, boka resor och cuper, vara amatörpsykolog, behärska konflikthantering och kunna ta kritik från föräldrar som ibland helt saknar kunskap - bland mycket annat.

Hur har kravbilden ökat på barn- och ungdomstränare? Och finns det något att göra för att underlätta uppdraget? För vem vill bli tränare på sikt om kraven bara fortsätter att öka? Gäster denna gång är Malin Andersson, som driver sajten Superfotbollstränare och även är tränare i Skogstorps GoIF, samt PG Fahlström lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare på SvFF, om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.

Tre senaste avsnitten:

  • "Nyckelordet stavas roligt" med Andreas Ivarsson, docent i psykologi vid Halmstad högskola, som forskar på varför barn och ungdomar slutar idrotta. Han har tipsen för att få barnen att fortsätta.
  • "Så jobbar jag med mitt självförtroende" med Hedvig Lindahl, vår rutinerade landslagsmålvakt, som berättar om sin mentala resa och även vad tränare ska tänka på för att hjälpa sina spelare på alla nivåer.
  • "Har svenska spelare blivit mer tekniska?" med Claes Eriksson, chef för ungdomslandslagen på pojksidan, som svarar på frågan och betonar vikten om en bra balans för den tekniska utvecklingen.

Skicka frågor till podden