Podden: Tränarens nya multiroll

Hur är det egentligen att vara barn- och ungdomstränare i dag? Lektor PG Fahlström från Linnéuniversitetet och Malin Andersson från Skogstorps GoIF berättar om komplexiteten men också hur givande det är.

Att lära ut fotboll är bara en av uppgifterna tränare har. Idag ska man helst vara en fena på sociala medier, kunna administration, boka resor och cuper, vara amatörpsykolog, behärska konflikthantering och kunna ta kritik från föräldrar som ibland helt saknar kunskap - bland mycket annat.

Hur har kravbilden ökat på barn- och ungdomstränare? Och finns det något att göra för att underlätta uppdraget? För vem vill bli tränare på sikt om kraven bara fortsätter att öka? Gäster denna gång är Malin Andersson, som driver sajten Superfotbollstränare och även är tränare i Skogstorps GoIF, samt PG Fahlström lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Smakar det så kostar det, eller?" med föreningsansvariga Bosse Larsson i Burseryds IF och Tobias Tegnestrand i Rågsveds IF om kostnaden att spela fotboll.

Tre senaste avsnitten:

  • "Full kontroll i ny tränarroll" med PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, och Malin Andersson, tränare i Skogstorps GoIF pratar om utmaningarna att vara tränare i dagens samhälle.
  • "Var finns pengarna" med Emre Gürler, hållbarhets- och sponsoransvarig i Eskilstuna United som pratar om sponsorer kopplat till samhällsnytta och viljan att förändra. 
  • "Utvisningarna för trashtalk skjuter i höjden" med Gestriklands FF:s Urban Ivarsson och Maria Persson på Friends som pratar om att trashtalk har ökat i ungdomsmatcher och hur man som ledare ska hantera det samt trakasserier i sociala medier.