Karl-Eriks påskblogg: "I väntans tider"

Glad Påsk – men den hade varit ännu gladare om vi fått lira matcher!

Mars månad är tillända och vi kastar oss in i april. Månaden när alla våra serier drar igång och det är full fart på träningsmatcher för barn- och ungdomar. Förväntan och glädje sprids över hela landet och all vår fina verksamhet i nästan 3000 föreningar går på högtryck. Hur ska det gå i våra serier? Vilka spelare ska blomma ut? Vi är verkligen i en tid där så mycket positivt händer i vår verksamhet. OM det inte hade varit för denna bedrövliga pandemi som inte vill släppa sitt grepp över oss.

Vi går i väntans tider. Vi vill ha besked om återstart och vi vill ha det nu. Vi tycker inte att det finns skäl för att vår verksamhet ska förbjudas på grund av smittorisk, för den är i stort obefintlig i match- och träningsmiljön. Självklart har vi den största respekt för alla samhällets utmaningar och för sjukvårdens hårda belastning. Vi tror däremot att fotbollen med träning och match kan vara läkande och helande på både kort och lång sikt.

Återstart på alla nivåer prioriterad fråga

Jag har nåtts av besked från föreningsledare runt om i Sverige att det finns en oro över att vi från centralt håll riktar mer fokus på publikfrågan kopplat till elitfotbollen än till återstart på nivån under eliten och för barn och ungdomar.

Jag kan försäkra att vi under en lång tid kontinuerligt tryckt på själva och tillsammans med RF för en återstart av den fotboll som bedrivs under elitnivå. Vi är genuint oroade för de risker kopplat till tapp av spelare som gör att hela lag tvingas läggas ned.

Det är inte korrekt att vi, som förbund, lagt mer energi på publikfrågan. Den frågan får dock mer medial uppmärksamhet, men ur vårt perspektiv har den inte högre prioritet än de frågor som kopplas till återstart. Det finns ingen motsättning i att kunna jobba med flera frågor samtidigt. Vi har förhoppningar om att FHM snart signalerar återstart för barn och ungdomar, och strax därefter även för våra seniorer. Alla delar vi den frustration som finns över att vi anser oss inkonsekvent behandlade av myndigheterna.

Du, som läser detta, ska inte tvivla på våra ambitioner och på det påverkansarbete som görs. Om medieintresset är större för publikfrågan än för bred återstart kan man förledas att tro att det är liktydigt med olika ambitioner i prioriteringen. Jag hoppas och tror att vi snart kommer till en återstart och till publikskaror på våra läktare. Både på bredd- och elitnivå.

Som sagt, påsken hade varit mycket gladare om vi haft positiva besked kring ovanstående.

Lyckad start i VM-kvalet

Avslutningsvis så måste jag ju ändå säga att våra fotbollsherrar i landslaget har bidragit till en gladare påsk! Tre segrar och inga insläppta mål, och samtidigt signalerar man att det finns ytterligare mer att göra och att toppen ännu inte är nådd. Kanonstart på VM-kvalet med full pott, sex poäng.

Nu väntar Spanien tre gånger om. Öppningsmatchen i sommarens EM, och nästa tävlingsmatch är mot Spanien i Bilbao. Och när VM-kvalet börjar igen i september så välkomnar vi Spanien till Friends Arena, innan VM-kvalet avslutas borta den 14 november mot, ja just det, Spanien. Då vet vi om vi lyckats att kvala in till VM. Spännande tider väntar!

För våra fotbollsdamer väntar samling i påskhelgen och två träningsmatcher i närtid. Nästa lördag, den 10 april, möter vi världsmästarinnorna från USA på Friends Arena och veckan efter väntar match mot Polen. Viktiga matcher i förberedelserna inför OS i Tokyo.

Tyvärr fortsatt utan någon publik på läktarna. Tänk vilken inspiration det skulle varit för killar och tjejer att få se VM-guldmedaljörerna möta VM-bronsmedaljörerna här hemma på svensk mark. TV-bilderna får än en gång duga som surrogat!

Förutsättningarna för damernas OS och för herrarnas EM väntas klarna under den kommande månaden. De tolv värdstäderna för EM ska presentera sina planer till UEFA efter påsk och det väntar OS-lottning under april månad. Spännande tider med stora möjligheter till att locka nya flickor och pojkar till vår verksamhet, men då måste vi få möjlighet att spela matcher på alla nivåer. När det beskedet kommer då blir det stor glädje och vi väntar otåligt på detta.

Medan vi väntar så låt oss ändå tillsammans försöka njuta av en GLAD PÅSK!

Karl-Erik