Podden: Hur undviker vi spelaravhoppen?

Pandemin sätter sina spår på alla nivåer inom samhället. Fotbollen har klarat sig bättre än många andra idrotter när det gäller avhopp - men det är ett begynnande stort problem. SvFF:s Caroline Waldheim och Marcus Egnell i Borens IK gästar podden och berättar om hur problematiken ser ut och vad man kan göra åt det.

Under ett drygt år har världen levt med en pandemi som skördat liv, orsakar ekonomiskt lidande och satt sjukvården under ett enormt tryck. Nu ser vi att idrotten tagit skada. Inom vissa inomhusidrotter är avhoppen många. Också fotbollen har drabbats, även om nationalsporten klarat sig lindrigare.

Caroline Waldheim, SvFF, tror att alla inställda matcher är en av orsakerna till avhoppen. Men hon menar att fotbollsföreningarna har varit duktiga på att ställa om verksamheten och att vi lärt oss mycket inför kommande kriser.

Podden gästas också av Marcus Egnell i Borens IK. Han berättar om hur hur saknaden efter de populära pizzakvällarna och andra sociala aktiviteter gör det svårt för klubben att hålla kvar ungdomarna i föreningslivet.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Smakar det så kostar det, eller?" med föreningsansvariga Bosse Larsson i Burseryds IF och Tobias Tegnestrand i Rågsveds IF om kostnaden att spela fotboll.

Tre senaste avsnitten:

  • "Full kontroll i ny tränarroll" med PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, och Malin Andersson, tränare i Skogstorps GoIF pratar om utmaningarna att vara tränare i dagens samhälle.
  • "Var finns pengarna" med Emre Gürler, hållbarhets- och sponsoransvarig i Eskilstuna United som pratar om sponsorer kopplat till samhällsnytta och viljan att förändra. 
  • "Utvisningarna för trashtalk skjuter i höjden" med Gestriklands FF:s Urban Ivarsson och Maria Persson på Friends som pratar om att trashtalk har ökat i ungdomsmatcher och hur man som ledare ska hantera det samt trakasserier i sociala medier.