Podden: Hur undviker vi spelaravhoppen?

Pandemin sätter sina spår på alla nivåer inom samhället. Fotbollen har klarat sig bättre än många andra idrotter när det gäller avhopp - men det är ett begynnande stort problem. SvFF:s Caroline Waldheim och Marcus Egnell i Borens IK gästar podden och berättar om hur problematiken ser ut och vad man kan göra åt det.

Under ett drygt år har världen levt med en pandemi som skördat liv, orsakar ekonomiskt lidande och satt sjukvården under ett enormt tryck. Nu ser vi att idrotten tagit skada. Inom vissa inomhusidrotter är avhoppen många. Också fotbollen har drabbats, även om nationalsporten klarat sig lindrigare.

Caroline Waldheim, SvFF, tror att alla inställda matcher är en av orsakerna till avhoppen. Men hon menar att fotbollsföreningarna har varit duktiga på att ställa om verksamheten och att vi lärt oss mycket inför kommande kriser.

Podden gästas också av Marcus Egnell i Borens IK. Han berättar om hur hur saknaden efter de populära pizzakvällarna och andra sociala aktiviteter gör det svårt för klubben att hålla kvar ungdomarna i föreningslivet.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  3. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.

Tre senaste avsnitten:

  • "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  • "Vi kvinnor måste vilja vara tränare" med Sussi Palmquist, ungdomsansvarig i Nässjö FF som pratar om hur kvinnorna tar plats i Nässjö.
  • "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.