Podden: Varför ska man inte toppa?

När är det okej att börja toppa? En ständig het och känslig fråga inom ungdomsfotbollen. En fråga som veckans poddavsnitt fokuserar på. Gunnar Pettersson, barn- och ungdomsansvarig på SvFF, är gäst och fördjupar sig i ämnet om toppning och selektering.

När är det okej att låta vissa spelare får mer speltid än andra? Varför rekommenderar SvFF att man inte selekterar lag i för tidig ålder? Hur kommer det sig att spelare som är långt framme i utvecklingen kan hämmas av att bli utvalda?

I det här avsnittet berättar Gunnar Pettersson, barn- och ungdomsansvarig hos SvFF, varför förbundets riktlinjer kring några av fotbollens hetaste frågor ser ut som de gör. Du får bland annat veta varför toppning och selektering riskerar att bli negativt också för de "lyckligt utvalda".

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.

Tre senaste avsnitten:

  • "Vi kvinnor måste vilja vara tränare" med Sussi Palmquist, ungsomsansvarig i Nässjö FF som pratar om hur kvinnorna tar plats i Nässjö.
  • "Hur undviker vi spelaravhoppen?" med Caroline Waldheim, projektledare för samhällskontakter och EU-stöd på SvFF och Marcus Egnell, verksamhetsansvarig i Borens IK pratar om hur fotbollen ska locka tillbaka spelare som slutat i pandemins spår.
  • "Full kontroll i ny tränarroll" med PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, och Malin Andersson, tränare i Skogstorps GoIF som pratar om utmaningarna att vara tränare i dagens samhälle.