Podden: Akademiboomen del 1 av 2

Akademier i föreningar blir allt vanligare inom svensk fotboll. Men hur kommer det sig? Ligger föräldrar bakom akademiboomen? Det är frågor som ställs i del ett av två när Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsbildare), gästar podden.

Inom barn- och ungdomsfotbollen har fotbollsakademierna poppat upp som svampar ur jorden de senaste åren.

I två avsnitt ska vi titta närmare på hur akademierna har blivit så vanliga. I del ett berättar vi om hur de kom in i svensk fotboll, varför så många föreningar erbjuder en akademiverksamhet och vilken roll föräldrarna spelar i akademiboomen. 

Gäst är Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare, SvFF).

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Nivåindelning - röster från sidlinjen" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare hos SvFF, som fick återvända till podden för att svara på ytterligare frågor om nivåindelning; när räknas nivåindelning som permanent? Eller kan man spela ett starkare lag och ett lite svagare lag inför en cup?
  • "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare hos SvFF, som berättar om nivåindelning; hur man som tränare kan tänka, hur man inte bör göra och vad effekterna av det kan bli.
  • "Fotbollsanalys - när, var och för vem?" med Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys, berättar om fördelarna med att filma det egna laget - men också missarna man ska försöka undvika.

Skicka frågor till podden