Podden: Akademiboomen del 1 av 2

Akademier i föreningar blir allt vanligare inom svensk fotboll. Men hur kommer det sig? Ligger föräldrar bakom akademiboomen? Det är frågor som ställs i del ett av två när Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsbildare), gästar podden.

Inom barn- och ungdomsfotbollen har fotbollsakademierna poppat upp som svampar ur jorden de senaste åren.

I två avsnitt ska vi titta närmare på hur akademierna har blivit så vanliga. I del ett berättar vi om hur de kom in i svensk fotboll, varför så många föreningar erbjuder en akademiverksamhet och vilken roll föräldrarna spelar i akademiboomen. 

Gäst är Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare, SvFF).

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  3. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.

Tre senaste avsnitten:

  • "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Mineirji, gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  • "Vi kvinnor måste vilja vara tränare" med Sussi Palmquist, ungdomsansvarig i Nässjö FF som pratar om hur kvinnorna tar plats i Nässjö.
  • "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.