Podden: ”Vi kvinnor måste vilja vara tränare!”

I veckans poddavsnitt ligger fokus på vad som kan göras för att få in fler kvinnor i fotbollen. Sussi Palmquist, ungdomsansvarig i Nässjö FF, gästar och berättar om framstegen som gjorts i hennes förening.

Runt om i landet pågår en mängd projekt och satsningar för att få in fler kvinnor i fotbollen.

Det går ofta trögt och på många ställen är könsfördelningen fortsatt skev.

Men i småländska Nässjö har kvinnorna klivit in i såväl ledningen som på planen.

Där har nästan alla barn- och ungdomslag en kvinnlig ledare.

Sussi Palmquist, ungdomsansvarig i föreningen, berättar hur de har gått tillväga.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.
  2. "Varför beter sig män och pojkar så här" med före detta landslagsspelaren Irma Helin och dåvarande generalsekreteraren för EFD Linda Wijkström.
  3. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.

Tre senaste avsnitten:

  • "Vi kvinnor måste vilja vara tränare" med Sussi Palmquist, ungsomsansvarig i Nässjö FF som pratar om hur kvinnorna tar plats i Nässjö.
  • "Hur undviker vi spelaravhoppen?" med Caroline Waldheim, projektledare för samhällskontakter och EU-stöd på SvFF och Marcus Egnell, verksamhetsansvarig i Borens IK pratar om hur fotbollen ska locka tillbaka spelare som slutat i pandemins spår.
  • "Full kontroll i ny tränarroll" med PG Fahlström, lektor i idrottsvetenskap, och Malin Andersson, tränare i Skogstorps GoIF som pratar om utmaningarna att vara tränare i dagens samhälle.