10 röster i 10 dagar - Jag, min son och fotboll

I 10 dagar kommer 10 kvinnliga ledare utifrån sin roll i fotbollsrörelsen berätta om hur vi kan bli ännu fler kvinnliga ledare på och utanför fotbollsplanen, men även om utmaningarna kvinnliga ledare står inför varje dag! Röst #10 Isabel Expósito 42 år, ordförande i föreningskommittén på Göteborgs FF.

-Mamma, mamma! Kolla in den här, jag har listat mina favoritspelare!

Min då åttaåriga son sträcker fram ett papper där han har skrivit två staplar med rubrikerna Killar och Tjejer. Jag läser: Mbappè, Asllani, Messi, Sinclair, Ronaldo, Alex Morgan, Coutinho, Rapinoe, Dele Alli och Nilla Fischer.

Hjärtat blir alldeles varmt och jag känner både tacksamhet och stor glädje. För min son är det självklart att fotbollshjältar både är dam- och herrspelare. När jag tänker tillbaka på mitt åttaåriga jag finns både stora likheter och skillnader. Likt det är för min son nu var fotbollen allt i mitt liv och min stora passion. Men jag hade inte några idoler eller förebilder jag kunde spegla mig i som tjej. På mitt flickrums väggar satt affischer på Maldini, Van Basten och Laudrup. Jag hade bara manliga tränare, dömdes enbart av män och i klubbhuset minns jag bara att det satt gubbar och tjötade. I min familj var det lika naturligt att jag likt min bror spelade fotboll, men jag hade inga egna drömmar om att bli proffs på samma sätt och som liten kunde jag inte se mig själv i rollen som tränare.

Min sons lag leds av en tränargrupp med både män och kvinnor. I Göteborgs Fotbollförbunds styrelse är vi fyra kvinnor och fem män. Nyligen gjorde vi en översyn bland våra förtroendevalda i samtliga kommittéer och fann att fördelningen är 40 % kvinnor och 60 % män. Tre av våra fem kommittéer leds av ordförande som är kvinnor. Mycket har hänt, det ska vi sannerligen inte glömma men så mycket har vi kvar att förändra och så stor potential det finns i den kraften.

Jag bor i en segregerad stad med stora problem och utmaningar. Vi behöver förbättra förutsättningarna för unga tjejer att spela fotboll i hela Göteborg. Bland våra tränarutbildare och instruktörer är en stor majoritet män och så är även flertalet av deltagarna på våra utbildningar. Vi behöver öka antalet domare som är kvinnor och vi behöver arbeta mer för att fler kvinnor ska träna våra döttrar och söner från tidig ålder upp till seniorspel.

Plus 10 000 är för mig ett tvärsnittligt arbete. Det kan inte förläggas som ett projekt, under en kommitté eller en persons ansvar. Tvärtom behöver vi arbeta för att ständigt ställa oss frågan vad vi kan, bör och ska göra för att säkerställa att förbundsaktiviteter har ett jämställdhetsperspektiv.

I vårt distrikts verksamhetsplaneringsprocess får kommittéerna i uppdrag att se över vad de inom sitt område kan förbättra och förstärka. Vi behöver alla hjälpas åt att sprida och sammanföra goda exempel. För oj vad det finns engagemang, initiativ, eldsjälar och projekt! Magi kommer att hända när vi länkar dessa, när energi och glöd kan spridas och när satsningar kan få stöd för att inte vara ett tomtebloss utan förbli långsiktiga och hållbara. 

Särskild satsning för kvinnor som vill bli domare

Förra året bjöd vi in till en ledarutbildarutbildning med en riktad inbjudan till kvinnor för att se intresset till att bli utbildare. Vi vill förändra det faktum att 95 % av distriktets utbildare är män. Det digitala rummet (för det var såklart en digital utbildning på grund av rådande covid 19-situation) var fyllt av erfarenhet, ambition och kompetens. Sjutton kvinnor som samtliga vill bidra och göra förändring, som vill att det ska vara lika naturligt att möta en fotbollsledarutbildare som är kvinna som man. I år har vi gjort en särskild satsning för kvinnor som vill bli domare, intresset har varit stort och i kommande Steg 1 utbildning är 21 deltagare kvinnor. Det slår en hur vi måste blir bättre på att ställa frågan, lyfta förebilder och göra plats för att förändra rådande manliga norm.  

Vi har därför inom distriktet tagit beslut om att göra våra workshopsutbildningar för spelformerna 3 mot 3 och 5 mot 5 obligatoriska. Vi har också sagt att för alla nystartade lag ska det finns representation från båda könen. Detta kommer i ett längre perspektiv bidra till stor förändring. Det ska vara naturligt för våra barn att ledas och tränas av såväl män som kvinnor. Det ska vara naturligt för manliga tränare i motståndarlaget att innan match hälsa på mig och inte enbart vända sig till mina manliga tränarkollegor. Det snackas ofta om ledarbrist, tänk vilken potential det är att ställa frågan, arbeta för ett mottagande och igenkänning hos hela och inte bara halva befolkningen?

#Inblickblågult

Inom ramen för initiativet Plus 10 000 bjuder vi in till ett webbinarium söndagen den 16 maj kl. 19.00-20.00. Programmet gästas av inspirerande personer som på olika sätt arbetar för att fler kvinnor ska anta ledarroller inom svensk fotboll.

Anmäl dig till #inblickblågult redan idag!

För att attrahera en ny generation ledare måste vi också vara lyhörda och beredda på förändring. Hur ser unga tjejer på ledarskap och vad behöver de för att känna sig välkomna i den rollen? Hur kan vi stötta varandra i styrelserum, i ordförandeposter och som tränare? För min del har det varit så värdefullt att få dela tankar, hämta energi och inspiration samt utbyta erfarenheter och kunskap med andra. Men hur önskar kommande generation det och hur kan vi som förbund bjuda in till delaktighet i praktiken. Ett sätt för oss att försöka bidra till det är att erbjuda nätverk där målgruppen sätter agendan och formerna.

Vi har många eldsjälar som lägger ner otaliga timmar på att tillgängliggöra och förändra de strukturella hinder som kan råda. Nyskapande föreningar och människor med brinnande engagemang som istället för att sitta och vänta på att spelarna ska komma till fotbollen, bokstavligt talat tar fotbollen till spelarna. Det behöver inte vara någon flashig anläggning eller det bästa materialet, tvärtom behövs det erbjudas mer spontanfotboll på ytan mellan bostadsområdena och på tider som ligger i anslutning till skoldagens slut. Med en mix av ledare som många kan identifiera sig med visar vi vägen till fotbollsglädje och att den är till för alla. Vi behöver sammanföra, lyfta fram och stötta dessa ledare för att hjälpa och bidra till en hållbarhet.  

UEFA Women´s Champions League

I vår stad kan vi avnjuta matcher i både dam- och herrallsvenskan och dessutom spelas landskamper på Gamla Ullevi som är nationalarenan för Sveriges damlandslag. År 2021 spelas även en av Europas största klubbmatcher här, den 16 maj har vi nämligen glädjen att vara värd för finalen i UEFA Women´s Champions League.  Det är sannerligen en ynnest att ha elitfotboll för damer så nära och där vi på läktaren, i en vanlig värld utan pandemi, kan uppleva och se fotbollsspelare av världsklass. På läktare som dessutom är fri från huliganism, där det sällan hörs glåpord och där det känns helt tryggt att gå med sina barn. Vi vill att fler av stadens invånare oavsett kön, ålder eller i vilken del av stan du än bor ska känna att det är naturligt att gå på fotboll. Vi behöver jobba på den närheten, lyfta profiler och möjliggöra för unga att hitta sina idoler. Tänk att få gå med sina lagkompisar och live se hur spelarna på din favoritposition agerar. Att tillsammans med tränarkollegor studera taktik och matchplan. Att som domare se hur kollegor agerar och fattar beslut på högsta nivå.

Bara tanken på den dagen när vi åter igen få gå på livefotboll pirrar hos både mig och min son. Vi ser så fram emot att få dela den fotbollsglädjen med familj, vänner och med alla som vi inte känner men där kärleken och passionen till fotboll förenar oss! 

 

/Isabel Expósito, ordförande i föreningskommittén på Göteborgs FF.