10 röster i 10 dagar - Domaren

I 10 dagar kommer 10 kvinnliga ledare utifrån sin roll i fotbollsrörelsen berätta om hur vi kan bli ännu fler kvinnliga ledare på och utanför fotbollsplanen, men även om utmaningarna kvinnliga ledare står inför varje dag! Röst #6 Mekdelawit ''Mimmi'' Nigussu Damtew 21 år, domare.

Jag heter Mekdelawit Nigussu Damtew, kallas oftast för Mimmi. Jag ska dela med mig av min resa inom fotbollen och hur det är att vara en kvinnlig domare. Jag är född och uppväxt i staden Addis Abeba, huvudstaden i Etiopien. 2014 flyttade familjen och jag till Sundsvall. Fotbollen har varit en stor del av min vardag sen jag flyttade till Sverige, tyvärr hade jag inte den möjligheten i Addis Abeba. Med fotbollen som verktyg fick jag möjlighet att träna med andra tjejer där majoriteten var födda i Sverige, vilket för mig var en stor glädje. Tack vare fotbollen så har jag fått träffat otroligt många människor, från spelare, ledare, tränare och föräldrar till stora kända profiler inom idrotten såsom Tess Olofsson (första kvinnliga domaren i den näst högsta herr-serien) och Nadine Kessler (världens bästa fotbollsspelare 2014). 

#Inblickblågult

Inom ramen för initiativet Plus 10 000 bjuder vi in till ett webbinarium söndagen den 16 maj kl. 19.00-20.00. Programmet gästas av inspirerande personer som på olika sätt arbetar för att fler kvinnor ska anta ledarroller inom svensk fotboll.

Anmäl dig till #inblickblågult redan idag!

Då jag alltid har älskat fotboll så var mitt sikte inställt på att leta efter ett lag som jag kunde träna med. Under den tiden träffade jag en tränare som heter Lennart Lummi som kommer att visa sig att spela en stor och viktig roll under min resa till att bli en domare. Lennart jobbar aktivt med ökad integration och han är grundaren till laget SDFF plus, här tillbringade jag lite mer än sex år. Jag fick möjligheten att gå ledarutbildning, tränarutbildningen och domarutbildningen via samarbeten som Lennart byggde med olika organisationer. Jag har alltså fått testa på rollerna som ledare, tränare, spelare och domare under min resa, vilket jag tycker har haft en stor betydelse för var jag befinner mig idag. 

2017 började jag spela fotboll för elitlaget SDFF F19. Jag fick vara med och spela en bortamatch mot AIK och för första gången i mitt liv fick jag besöka Stockholm. Det var en häftig upplevelse trots en förlust med 10–0, jag kände att jag fick med mig viktiga lärdomar samt bekräftelse om att jag var på rätt spår. Jag spelade i laget i två år innan jag tog beslutet att satsa på domarkarriären.

Jag var 18 år gammal när jag började döma i fotboll och anledningen till det var att jag aldrig velat låsa in mig i en roll när jag vet att jag kan utforska olika roller samtidigt och hitta min passion.

Därför blev mitt val att bli fotbollsdomare

Möjligheterna fanns tack vare samarbeten som SDFF plus hade, så jag tvekade inte att gå domarutbildningen. Den andra anledningen var för att jag alltid har tyckt att fotbollen hade sett annorlunda ut om det fanns mer kvinnliga domare eller tränare involverade. Jag ville så gärna ändra på detta. Den tredje anledningen var att jag behövde stå på egna ben och inte behöva vara ekonomiskt beroende av mina föräldrar eftersom jag var medveten om att de har det tufft. Jag upplever att som en kvinnlig elitspelare är det väldigt svårt att klara sig på egen hand utan att behöva jobba extra, till exempel vid sidan av studier. Samtidigt som dessa ekonomiska motgångar uppstod och begränsade mitt fotbollsspelande så ville jag fortfarande stanna kvar på planen. 

Min största utmaning som domare är att jag oftast blir dömd av andra spelare och ledare innan jag ens blåser igång matchen (Citat). Beror detta på att jag är en kvinna som dömer? Svaret är ja. Men just detta har motiverat mig än mera till att vara den bästa jag kan vara. Jag tror detta beror på de fördomar man har mot kvinnor i en mansdominerad idrott. Däremot upplever jag att spelarna, speciellt i de högre herr-serierna blir positivt överraskade när de ser en kvinnlig domare vilket uppskattas enormt från min sida. Lösningen till detta är att normalisera kvinnliga domare speciellt på herr-matcher. Det tror jag kan ha en stor påverkan. Man kan även utbilda sina föreningar om att normalisera kvinnor i olika roller inom fotbollen. 

Att kunna vara ett stöd för unga tjejer

Idag jobbar jag aktivt inom föreningen Flemingsberg United i Stockholm. Mitt mål är att uppmuntra både unga och äldre tjejer att våga ta steget in till olika roller inom fotbollen. Jag medverkar i olika event och föreläsningar för att dela med mig om hur min resa och mina motgångar har sett ut. Att kunna se upp till någon och att se den personen nå sina drömmar har gett mig motivationen att pusha mer, denna känsla vill jag förmedla till andra tjejer. Att kunna vara ett stöd för unga tjejer tror jag kommer att hjälpa dem att just kunna ta nästa steg.

 

/Mekdelawit ''Mimmi'' Nigussu Damtew, domare.