10 röster i 10 dagar - Trebarnsmamma och tränare

I 10 dagar kommer 10 kvinnliga ledare utifrån sin roll i fotbollsrörelsen berätta om hur vi kan bli ännu fler kvinnliga ledare på och utanför fotbollsplanen, men även om utmaningarna kvinnliga ledare står inför varje dag! Röst #7 Sofia Simuna Damm 31 år, tränare Romfartuna GIF.

Jag har flertal gånger fått frågan. ”Hur får du tiden att gå ihop”? Varpå jag svarar – ”Det gör det inte alltid, men jag försöker prioritera det jag tycker är roligt” Har ställt mig själv frågan – undra om en trebarnspappa och tränare får höra den frågan lika ofta? För mig är det inte konstigt att jag som kvinna och trebarnsmamma tillbringar tid på fotboll precis lika mycket som någon annan. Det är någonting som får mig att må bra, och är något jag brinner för. Jag ser mig som en betydelsefull del i laget då jag är ensam kvinnlig tränare i ledarstapeln.

Jag vill vara den tränare som utmanar och stöttar, likväl som att se varje enskild individ. För mig är det viktigast att laget har en rolig stund på fotbollsplanen och att de känner att de utvecklas på ett sätt som gläder dem.

Min fotbollsresa började 1997 i Råby BK, Västerås. Då var jag sju år gammal och gick i första klass. Jag hade två kvinnliga tränare som jag såg upp till väldigt mycket. Nu i vuxen ålder förstår jag vilket fantastiskt jobb de gjorde! Tonåren kom, nytt lag och nya lagkamrater samt tränare. Jag minns att jag hade fel sorts respekt för tränarna. Jag vågade inte göra fel eller säga vad jag tyckte. Jag tyckte att fokus låg på min prestation och inte mina försök till att lyckas. Vilket resulterade i att jag slutade. Det var inte roligt längre. Inte som förr. Vilket var en besvikelse i somligas ögon, då jag var en lovande framtidspelare. I vuxen ålder dammade jag av fotbollsskorna och spelade i flera år, men har i skrivande stund lagt skorna på hyllan.   

#Inblickblågult

Inom ramen för initiativet Plus 10 000 bjuder vi in till ett webbinarium söndagen den 16 maj kl. 19.00-20.00. Programmet gästas av inspirerande personer som på olika sätt arbetar för att fler kvinnor ska anta ledarroller inom svensk fotboll.

Anmäl dig till #inblickblågult redan idag!

Jag var 19 år när jag blev mamma för första gången. Jag gick klart gymnasiet som mamma och med slutbetyg, och jag minns såväl när min dotter låg i bilbarnstolen bredvid mina fötter när jag skrev mitt nationella prov i matematik - livrädd att hon skulle vakna och störa andra. Den här dottern blir 12 år i år, och har funnit fotbollsglädjen jag hade som barn. Hon spelar i Romfartuna GIF och är en av tjugo härliga tjejer som ger min vardag mer energi. Jag ser fram emot att följa deras resa, både som människor och som fotbollsspelare.

Livspusslet är nog ett projekt för många familjer

I en ledarstapel anser jag att det bör finnas en blandning av egenskaper och erfarenheter, samt både kvinnliga och manliga förebilder. I både flick- & pojklag. Vi vuxna bör ha i åtanke att alla barn inte har samma förutsättningar och uppväxtvillkor vilket gör att alla ledare har betydelsefulla roller. Vi ska inte bara förmedla hur en ”bra” idrottare och människa är, utan också lagkamrat. Ledare tillbringar massvis med timmar tillsammans med andras barn, vilket gör att vi med all säkerhet kommer bli ihågkomna såsom vi minns våra gamla tränare. Livspusslet är nog ett projekt för många familjer. Mina utmaningar i vardagen under fotbollssäsongen är att få ihop mina egna studier, barnens läxor, matlagning och städning samt allt däremellan. Men det går, eftersom vi är två föräldrar! Jag kan ärligt säga att hemmet förfaller stundtals. Haha. Men vad gör det, egentligen?!

Jag är även ny ledamot i föreningens styrelse. Anledningen till det, är för att jag vill vara en bidragande faktor till att barn får förutsättningar att idrotta på deras villkor och skapa fina minnen tillsammans med laget. Dessutom bidra till en jämställdhet bland föreningens alla lag.

Slutligen vill jag förmedla att vi kvinnor inte ska behöva utesluta intressen på grund av barn. Man klarar mer än man tror, och som jag brukar säga till mitt flicklag – Man kan bara göra sitt bästa!

 

/Sofia Simuna Damm, tränare Romfartuna GIF.