Podden: Så skolas framtidens elit

Studier och att försöka nå en elitkarriär i fotboll - går det? Gustav Scheutz Dahlström, lärare på ett NIU-fotbollsgymnasium, samt Aimar Sher, tidigare gymnasielev och elitspelare i Hammarby, berättar i senaste avsnittet av podden.

Hur kombinerar man en fotbollskarriär med studier, vänner, familjeliv och andra sociala åtaganden? Och hur utbildas en ung spelare som tar sikte på det lilla nålsögat som leder till ett liv där fotbollen blir ens arbete? Och vad gör man om det inte går som man tänkt sig?

Vi träffar Gustav Scheutz Dahlström, "fotbollslärare" på ett av landets NIU-gymnasier, där hårdsatsande ungdomar kombinerar studier med en elitförberedande karriär. Vi pratar också med hans tidigare elev Aimar Sher, som tog studenten i somras och som under gymnasietiden spelat allsvensk fotboll i Hammarby IF.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Fotbollsanalys - när, var och för vem?" med Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys, berättar om fördelarna med att filma det egna laget - men också missarna man ska försöka undvika.
  • "Framåt, diagonalt och på rätt fot" med Magnus Wikman, assisterande förbundskapten i damlandslaget, som berättar om hur de tänkt, planerat sina träningar utifrån deras idéer och även tips till andra tränare om hur de kan tänka.
  • "Så skolas framtidens elit" med Gustav Scheutz Dahlström, lärare på ett NIU-fotbollsgymnasium, samt Aimar Sher, tidigare gymnasielev och elitspelare i Hammarby, berättar om studier och att försöka nå en elitkarriär i fotboll - går det?