Podden: Så skolas framtidens elit

Studier och att försöka nå en elitkarriär i fotboll - går det? Gustav Scheutz Dahlström, lärare på ett NIU-fotbollsgymnasium, samt Aimar Sher, tidigare gymnasielev och elitspelare i Hammarby, berättar i senaste avsnittet av podden.

Hur kombinerar man en fotbollskarriär med studier, vänner, familjeliv och andra sociala åtaganden? Och hur utbildas en ung spelare som tar sikte på det lilla nålsögat som leder till ett liv där fotbollen blir ens arbete? Och vad gör man om det inte går som man tänkt sig?

Vi träffar Gustav Scheutz Dahlström, "fotbollslärare" på ett av landets NIU-gymnasier, där hårdsatsande ungdomar kombinerar studier med en elitförberedande karriär. Vi pratar också med hans tidigare elev Aimar Sher, som tog studenten i somras och som under gymnasietiden spelat allsvensk fotboll i Hammarby IF.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare på SvFF, om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.

Tre senaste avsnitten:

  • "Nyckelordet stavas roligt" med Andreas Ivarsson, docent i psykologi vid Halmstad högskola, som forskar på varför barn och ungdomar slutar idrotta. Han har tipsen för att få barnen att fortsätta.
  • "Så jobbar jag med mitt självförtroende" med Hedvig Lindahl, vår rutinerade landslagsmålvakt, som berättar om sin mentala resa och även vad tränare ska tänka på för att hjälpa sina spelare på alla nivåer.
  • "Har svenska spelare blivit mer tekniska?" med Claes Eriksson, chef för ungdomslandslagen på pojksidan, som svarar på frågan och betonar vikten om en bra balans för den tekniska utvecklingen.

Skicka frågor till podden