Fotboll i topp i Idrottens Hållbarhetsbarometer

Fotboll och skidor toppar den andra upplagan av Idrottens Hållbarhetsbarometer. Undersökningen är ett initiativ av föreningen Idrottens Kraft och undersökningsföretaget Demoskop där ett representativt urval av svenska folket bedömer de stora idrotternas hållbarhetsarbete.

– Som Sveriges största idrott känns det glädjande att ta del av Idrottens Hållbarhetsbarometer och se att fotbollen tar det största klivet i rätt riktning och nu ligger i topp. Vi vet att fotbollen bidrar till ett hållbart samhälle genom de positiva sociala och hälsomässiga effekter vår verksamhet skapar. Har vi en väl fungerande fotboll, och om vi lyckas engagera och entusiasmera ännu fler, så vinner hela samhället på det, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Ute i våra 3 000 föreningar gör ideella krafter varje dag ett ovärderligt arbete för att aktivera ungdomar, bryta utanförskap och för att stärka demokratin och lokalsamhället. Som Sveriges största fritidsintresse, mötesplats och samtalsämne har vi ett ansvar men också en unik möjlighet och förmåga att göra skillnad.

De mest hållbara idrotterna 2021

(högsta indexpoäng: 100):

 • Fotboll (69)
 • Skidor (69)
 • Golf (61)
 • Handboll (61)
 • Innebandy (61)
 • Basket (60)
 • Ridsport (55)
 • Segling (52) Ny!
 • Ishockey (51)
 • Brottning (49) Ny!
 • Motorcykelsport (42)

De mest hållbara idrotterna inom respektive delområde

(skala 1-7)

 • Bred ungdomsverksamhet:
  Fotboll (6,1)
 • Bra verksamhet för vuxna och pensionärer:
  Golf (6,0)
 • Inkludera pojkar och flickor lika mycket:
  Skidåkning (5,7)
 • Inkludera individer med utländsk bakgrund:
  Fotboll (5,8)
 • Inkluderar individer med funktionsvariationer:
  Ridsport (4,5)
 • Anläggningar som minimerar påverkan på miljö och klimat:
  Skidåkning (4,9)
 • Att bidra till folkhälsan:
  Skidåkning (5,7)
 • Positiva ekonomiska effekter på den svenska besöksnäringen:
  Skidåkning (5,5)

Läs mer: