Podden: Framåt, diagonalt och på rätt fot!

Med en hårsmån från OS-guldet har damlandslaget hyllats för sin höga press och sitt offensiva spel under mästerskapet. Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman berättar om hur han och Peter Gerhardsson tänkt, planerat sina träningar utifrån deras idéer och även tips till andra tränare om hur de kan tänka i senaste avsnittet av podden.

Likadana medaljer två OS-turneringar i rad, men med helt olika modeller. När Peter Gerhardsson och Magnus Wikman tog över damlandslaget 2017 var filosofin glasklar från början.

Sverige skulle möta de bästa lagen med bollinnehav, högt försvarspel och passningar framåt. Efter OS i Tokyo har laget hyllats för sitt attraktiva och offensiva spel.

I det här avsnittet berättar assisterande förbundskapten Magnus Wikman om ett lag där 75 procent av träningarna handlar om anfallsspel, om tydliga roller och om han tror att den nya svenska dammodellen kommer att sprida sig.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Fotbollsanalys - när, var och för vem?" med Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys, berättar om fördelarna med att filma det egna laget - men också missarna man ska försöka undvika.
  • "Framåt, diagonalt och på rätt fot" med Magnus Wikman, assisterande förbundskapten i damlandslaget, som berättar om hur de tänkt, planerat sina träningar utifrån deras idéer och även tips till andra tränare om hur de kan tänka.
  • "Så skolas framtidens elit" med Gustav Scheutz Dahlström, lärare på ett NIU-fotbollsgymnasium, samt Aimar Sher, tidigare gymnasielev och elitspelare i Hammarby, berättar om studier och att försöka nå en elitkarriär i fotboll - går det?

Nationella partners