Efter ett tertial i bloggskugga - idag är det dags igen!

Fotbollsvänner!
Det är alldeles för längesedan jag delade med mig här kring mina tankar. Ibland blir det så att lust och inspiration att skriva av sig minskar. Vi går nu in i september, den första höstmånaden, och fotbollstempen stiger.

Seriespelet på alla nivåer är i full gång och landslagen ska börja kvalspel igen, lägg därtill att de europeiska klubbtävlingarna kickar igång sina gruppspel. Svensk fotboll lyfter på hatten för MFF som än en gång kvalat in till herrarnas Champions League. Vi hoppas de får sällskap av svenska lag till det första gruppspelet någonsin i damernas Champions League.

Ordförandekonferens - efterlängtat att ses

För knappt 14 dagar sedan öppnade jag vår första ordförandekonferens, där alla deltog fysiskt, sedan sommaren 2019. Snacka om att det var efterlängtat att ses. Representanter från landets alla hörn från såväl elit som bredd var samlade till en intensiv weekend i Stockholm. Stora viktiga framtidsfrågor inom såväl fotbolls-, förenings- som förbundsutveckling debatterades.

Underbart engagemang, mycket glädje och gemenskap. Tänk att äntligen se varandra, se kroppsspråket, känna stämningen runt fika- och middagsbord. Det var sannerligen behövligt och efterlängtat. Tack alla som bidrog till en toppenhelg.
En extra fin bonus var att de, från i våras, avgående styrelseledamöterna Anette Karhu, Rose-Marie Frebran, Jörgen Eriksson och Lars-Christer Olsson gästade lördagsmiddagen och blev avtackade och fick en fin ”sista kväll med gänget”. Stort tack för alla insatser ni gjort för vår kära idrott.

Härlig sommar - nu ser vi framåt

Sommaren har för övrigt varit bra. Härligt att uppleva herrarnas EM med publik på plats. Vi är stolta över att ha vunnit gruppen. Förlusten mot Ukraina sved, men nu är det nya spännande utmaningar som väntar, närmast Spanien och Grekland i EM-kval.

Damerna imponerade på en hel fotbollsvärld under OS i Tokyo. OS-silver igen och samtidigt otroligt nära och väldigt värda en ännu ädlare valör. Ett rejält skutt uppåt på FIFA-rankingen innebär att vi nu är tvåa. Dessutom flåsar vi världsettan USA i nacken. Damerna laddar nu för VM-kval senare i september. Först gäller bortamatch mot Slovakien

September månad är för min del en fullspäckad historia. Nästan som före pandemin. Ett litet axplock kommer här. Sverige-Spanien imorgon, efterlängtad konferens för Förbundsstyrelsen och våra sju kommittéer på fredag. Ytterligare landskamper nästa vecka. Därefter två dagars seminarium kring framtidsfrågor med UEFA nere i Schweiz. Ett par dagar med familjen i Småland klämmer vi in för att därefter ha styrelsemöte med SvFF. Reser med damlandslaget till Slovakien. Firar svärfars födelsedag och därefter två dagar med UEFA:s Exekutivkommitté i Chisinau i Moldavien. Sista dagarna i månaden förläggs till Tirana i Albanien. UEFA:s Hat Trick kommitté, som jag leder, har sitt första fysiska möte sedan pandemin bröt ut.

Publik på plats - men det kunde vara fler

Imorgon när vi möter Spanien kan vi äntligen ta emot publik igen. Ungefär 15 000 på plats, men det kunde förstås varit flera. Vi hoppas på lättnader både för klubb- och landslag.
Jag delar med mig av det öppna brev som Malmö FF sänt till Regeringen inför deras kommande matcher nationellt och internationellt. Kloka ord och förhoppningsvis blir det, snarast, beslut som går i skrivelsens anda.

Njut av en spännande fotbollshöst och var rädd om Dig. Tyvärr är vi ännu inte helt igenom pandemin, även om livet känns oerhört mycket bättre just nu. Vi är, förhoppningsvis, i alla avseenden på rätt väg!

Karl-Erik