Inget publiktak eller vaccinationsbevis på evenemang

För ungefär två veckor sedan meddelade regeringen att de flesta covid-relaterade restriktioner skulle hävas i slutet av september. Frågan om vaccinationsbevis på större evenemang skickades då på remiss. Idag meddelade regeringen att vaccinationspass inte kommer att vara aktuellt för evenemang med stor publik och publiktaket kommer att slopas helt.

- Alla arrangörer för alla typer av evenemang kan nu planera för att öppna upp från och med den 29 september. Och det kommer heller inte att finnas kvar några deltagarbegränsningar, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind vid en pressträff på morgonen.

Idag höll representanter från regeringen en pressträff där man meddelade att de går vidare med planerna att från och med den 29 september ta bort de flesta av de covidrestriktioner man satt upp. Detta innebär bland annat att publiktaket på evenemang slopas.

- Det är dags för svenska folket att mötas igen på fotbollsarenor, arbetsplatser och restauranger. Deltagartaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort, säger socialminister Lena Hallengren.

En fråga som regeringen hållit öppen fram tills dagens besked är vaccinationspass på större evenemang. Men på dages pressträff medelade man att om smittoläget inte försämras så är vaccinationsbevis inte aktuellt.

– Vaccinationsbevis kommer inte att behöva användas för några evenemang när restriktionerna hävs den 29 september, säger Amanda Lind.

SvFF:s riktlinjer med anledning av pandemin kommer att uppdateras i början av nästa vecka.