Nordvärmland får Jämlikhetspriset

Stiftelsen Jämlikhetsfonden tilldelar årets Jämlikhetspris till fotbollsföreningen Nordvärmland FF. Priset på 100 000 kronor delas ut med följande motivering:

Nordvärmlands FF spelar fotboll på hög nivå, aktiverar och integrerar ungdomar och tar ett stort ansvar för att bevara och utveckla en levande landsbygd.

Nordvärmland FF spelar sina hemmamatcher i division 2 omväxlande i Ambjörby och Sysslebäck. Idag finns spelare från tolv olika nationer i laget. I en glesbygd som ständigt måste arbeta för att bevara service och invånare har man tagit över och driver mataffären, café, restaurang och second hand.

Föreningen har också en aktiv barn- och ungdomsverksamhet och driver fritids- och entreprenadverksamheter som ger jobb till ungdomar samtidigt som invånarna får god service med trädgårdsarbeten, målning och reparationer.

– Nordvärmlands FF är ett lysande exempel på den stora betydelse som idrotten kan spela i samhället om den goda viljan och energin finns, säger Per Sundgren, Jämlikhetsfondens ordförande.

Priset kommer att delas ut den 4 oktober kl 18 på Tempo Nordvärmland, Livs & Restaurang i Ambjörby.
Vid prisutdelningen medverkar bland andra Bo Halvardson (föreningens ordförande), Per Sundgren (Jämlikhetsfonden), Ann-Katrin Järåsen (f d kommunalråd), Suzanne Hällström (Svenska Fotbollförbundet), Bengt Berg (författare), Sven-Göran Eriksson (fotbollstränare) och musikerna Julia Sundholm och Alice Persson-Cikic.  

Jämlikhetspriset delas 2021 ut för sjunde gången. I styrelsen för Jämlikhetsfonden, som stiftats av Per Sundgren och det fackliga idéinstitutet Katalys, sitter Per Sundgren (ordf), Johan Lindholm (Byggnads), Åsa Linderborg (journalist), Ingela Edlund (Seko), Lawen Redar (riksdagen), Gordon Hahn (Coompanion), och Mats Wingborg (journalist).