Podden: Fotbollsanalys - när, var och för vem?

Många tränare vill och använder sig av filmat material för att utveckla sina lag - och det sjunker lägre och lägre ner i åldrarna. Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya fotbollsanalysutbildning, berättar om hur man på bästa sätt kan göra det - och varför man inte ska överanalysera.

Föräldrar som filmar. Vidvinkel- och AI-kameror på höga stativ. Fotbollsanalys har blivit en trend som numera även många barn- och ungdomslag använder sig av.

Mattias Eriksson är ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys. Han menar att det finns enormt mycket att lära sig av att filma det egna laget. Men han varnar också för att ideella tränare kanske ska tänka sig för innan de tar på sig ännu ett tidskrävande moment.

Mattias Eriksson ser också spelmässiga trender i hur matchanalysen påverkar idrotten, som exempelvis de allt färre långskotten inom fotbollen.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Fotbollsanalys - när, var och för vem?" med Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys, berättar om fördelarna med att filma det egna laget - men också missarna man ska försöka undvika.
  • "Framåt, diagonalt och på rätt fot" med Magnus Wikman, assisterande förbundskapten i damlandslaget, som berättar om hur de tänkt, planerat sina träningar utifrån deras idéer och även tips till andra tränare om hur de kan tänka.
  • "Så skolas framtidens elit" med Gustav Scheutz Dahlström, lärare på ett NIU-fotbollsgymnasium, samt Aimar Sher, tidigare gymnasielev och elitspelare i Hammarby, berättar om studier och att försöka nå en elitkarriär i fotboll - går det?