Podden: Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?

Nivåindelning är ett begrepp som ständigt debatteras inom barn- och ungdomsfotbollen. Kan det vara bra? Är det enbart en dålig strategi? En av SvFF:s nationella fotbollsutbildare, Pernilla Karlsson, reder ut begreppen i det senaste avsnittet av podden.

Nivåindelning av barn, ett gissel eller ett enkelt sätt att effektivisera träningen? Trots att forskningen pekar på faror, framför allt avhopp från idrotten, fortsätter många lag och föreningar att nivåindela barn redan i tidig ålder.

En del gör det i tron att det gynnar flertalet att enbart träna med dem som kommit ungefär lika långt i sin fotbollsutveckling, medan andra ledare väljer att nivåindela för att helt enkelt effektivisera träningarna.

Kan vara negativt för de bästa spelarna

Ibland kan det också förekomma tryck utifrån, exempelvis från föräldrar, som gör att tränare väljer att dela in barnen utifrån utvecklingsnivå. Pernilla Karlsson är nationell fotbollsutbildare på Svenska Fotbollförbundet. I det här avsnitten berättar hon om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Nivåindelning - röster från sidlinjen" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare hos SvFF, som fick återvända till podden för att svara på ytterligare frågor om nivåindelning; när räknas nivåindelning som permanent? Eller kan man spela ett starkare lag och ett lite svagare lag inför en cup?
  • "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare hos SvFF, som berättar om nivåindelning; hur man som tränare kan tänka, hur man inte bör göra och vad effekterna av det kan bli.
  • "Fotbollsanalys - när, var och för vem?" med Mattias Eriksson, ansvarig för SvFF:s nya utbildning i fotbollsanalys, berättar om fördelarna med att filma det egna laget - men också missarna man ska försöka undvika.

Skicka frågor till podden