Halvtid i Reboot

SvFF:s Reboot - football for jobs har rullat på under hösten med flertalet utbildningar och praktikperioder. I alla fyra projektstäder finns nu en sammansvetsad grupp som lärt känna varandra och som fortsätter utvecklas tillsammans.

Bilden: Deltagare och handledare i Umeå hjälper till på Ersbodadagen.

Utbildningar som genomförts så här långt är bland annat Domarutbildning steg 1, Tränarutbildning C och Evenemangsutbildning. Över hela året löper även Arbetsmarknadskunskap och individuell studievägledning.

Handledare Armando i Norrköping föreläser om spelarutveckling.

Deltagarna har också varit ute på praktik i omgångar. Denna ser lite olika ut beroende på vilken av våra fyra städer man befinner sig. Det kan handla om allt från att hjälpa till i samarbetsföreningarna med anläggningen, att jobba som ledare på fotbollsskola och spela fotboll med skolelever på rasterna, till att praktisera på byggvaruhus och i mataffär.

Rastaktivitet med deltagare och elever i Göteborg

Deltagarna får fortlöpande under hela året testa på olika praktikplatser, både i föreningsliv, näringsliv och offentlig sektor, för att utöka sitt nätverk och skaffa värdefulla erfarenheter för en framtida anställning.

Nu när vi börjar närma oss halvtid i projektet som hittills både varit spännande och lärorikt så kan vi glädjande nog konstatera att vår projektmetod verkligen har fungerat, säger Mats Andersson, nationell projektledare på SvFF.

– Ja, Reboot skapar framtidstro hos våra barn och ungdomar. Vi måste fortsätta vårt arbete för att tillsammans förstärka de positiva effekterna fotbollen har för individer och samhället, säger Marina Hanna Esso, projektledare i Göteborg.

Intervjuteknik stod på schemat en av dagarna i Göteborg.

Hittills har ett tjugotal deltagare lämnat projektet och gått vidare till arbete eller påbörjat studier. Detta gör att projektet har lediga platser att fylla för fler idrottsintresserade tjejer och killar som vill blir en del av Reboot-gemenskapen och ta nästa steg i sin personliga utveckling.

– Verkligen hatten av för vår eminenta projektpersonal som trots en pandemi lyckats hålla en jämn och hög kvalité på vår utbildning, och därigenom bidragit till våra deltagares personliga utveckling på ett konkret och positivt sätt, avslutar Mats.