Podden: Krossa motståndaren, vem vinner på det?

Ojämna matcher, en del av fotbollen eller ett problem för såväl vinnare som förlorare? När siffrorna springer i väg i en barn- eller ungdomsmatch kan orsakerna vara flera. Det kan bero på tunn trupp, att ena laget ligger i fel serie, eller inlåning av alltför starka spelare från ett annat lag i föreningen. Rolando Moncada, ansvarig för fotbolls- och futsalutveckling på Göteborgs fotbollförbund, vill se ett nytänk kring hela matchmiljön.

Rolando Moncada föreslår en fika i god tid innan avspark, där ledarna får chansen att planera matchens innehåll.

Han ser även en resultatfixering i samhället, där stora siffror mellan två lag inte behöver betyda att matchen varit bortkastad.

- Det finns oavgjorda matcher som är ojämnare spelmässigt än de som slutar 10-2, säger Rolando Moncada.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare på SvFF, om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.
  3. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 

Tre senaste avsnitten:

Skicka frågor till podden