Podden: Nivåindelning – röster från sidlinjen

Nivåindelning i barn- och ungdomsfotbollen engagerar. Efter förra poddavsnitt, om just nivåindelning, har SvFF:s nationella fotbollsutbildare Pernilla Karlsson återigen satt sig vid micken för att svara på kloka frågor som har kommit in.

Kan jag dela in mina tjejer i ett starkare respektive svagare lag inför kommande cup? Är det nivåindelning att låta nybörjare få vänta ett slag innan de spelar match? När räknas en nivåindelning som permanent?

Frågorna och funderingarna om nivåindelning inom barn- och ungdomsfotboll är många, och responsen på vårt tidigare avsnitt om ämnet har varit stor. Pernilla Karlsson, Nationell fotbollsutbildare, svarar här på några av alla de funderingar som kommit från föräldrar, ledare och tränare.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare på SvFF, om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.

Tre senaste avsnitten:

  • "Nyckelordet stavas roligt" med Andreas Ivarsson, docent i psykologi vid Halmstad högskola, som forskar på varför barn och ungdomar slutar idrotta. Han har tipsen för att få barnen att fortsätta.
  • "Så jobbar jag med mitt självförtroende" med Hedvig Lindahl, vår rutinerade landslagsmålvakt, som berättar om sin mentala resa och även vad tränare ska tänka på för att hjälpa sina spelare på alla nivåer.
  • "Har svenska spelare blivit mer tekniska?" med Claes Eriksson, chef för ungdomslandslagen på pojksidan, som svarar på frågan och betonar vikten om en bra balans för den tekniska utvecklingen.

Skicka frågor till podden