Regeringen emot Superligan - stödjer förbunden

Regeringen stödjer SvFF och de nordiska fotbollsförbunden i frågan om en stängd europeisk Superliga. Regeringen har skickat ett yttrande till EU-domstolen för "principen om ett förbund per idrott och därmed FIFA:s och UEFA:s rätt att agera mot klubbar som inte respekterar förbundens roll att organisera fotbollens tävlingsverksamhet."

Den svenska regeringen har tagit ett ställningstagande mot Superligan, likt de nordiska fotbollsförbunden.

Efter de nordiska förbundens ställningstagande mot Superligan har nu även den svenska regeringen

SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson är glad för att regeringen stöttar de nordiska förbunden hållning i frågan:

– Det är mycket glädjande att vi får så tydlig support från regeringen i den här, för fotbollen i hela Europa, viktiga frågan. Det känns bra att den europeiska idrottsmodellen har ett starkt och självklart stöd från svenskt håll. Regeringen visar ett genuint stöd för en fristående och demokratisk idrottsrörelse och det är vi såklart tacksamma för.

Amanda Lind: "Handlar om fotbollens framtid"

Idrottsminister Amanda Lind kommenterar regeringens yttrande till EU-domstolen gällande en begäran om förhandsavgörande från en spansk domstol.

– Det är viktigt att värna den svenska och europeiska idrottsmodellen med en fristående och demokratisk idrottsrörelse med en långtgående självbestämmanderätt. Det handlar ytterst om fotbollens och den övriga idrottens framtid, möjligheterna att skydda sin idrott och inte minst de intäkter som tävlingarna genererar.

Regeringen anser att det överskott som de, av UEFA arrangerade, europeiska cuperna ska fördelas av UEFA för att gynna inte bara elit- och breddfotbollen utan också barn- och ungdomsfotbollen som de gör i dag.

Regeringen värnar också om principen om öppna ligor, med upp- och nedflyttning.