16 miljoner kronor till svensk ungdomsfotboll

Svenska Spel har under onsdagen meddelat utbetalningarna från årets Gräsroten. Fotbollen är den mest valda idrotten bland Svenska Spels kunder som gjort ett aktivt val genom Gräsroten - vilket innebär att 16 miljoner kronor betalas ut till svensk ungdomsfotboll.

Bilden: Madelen Janogy, Peter Gerhardsson och Olivia Schough från damlandslaget i fotboll med Gräsroten-checken på över 16 miljoner kronor.

Under pandemin är det fler än någonsin bland Svenska Spels kunder som gjort ett aktivt val för vilka fotbollsföreningar som ska få del av pengarna genom Svenska Spels ungdomsidrotts-initiativ, Gräsroten. Trenden visar också att allt fler väljer några av de mindre föreningarna utanför de tre storstadsregionerna.

- Jag har spelat på elitnivå under många år men jag glömmer aldrig var jag kommer ifrån och vilken betydelse min moderförening haft för mig. Att idrottsklubbar nu runt om i landet får ett tillskott i klubbkassan genom Svenska Spels Gräsroten känns fantastiskt bra. Det gör att fler barn och unga kan komma i rörelse, säger landslagsspelaren Robin Quaison.

Totalt får 2386 fotbollsföreningar runt om i Sverige ta del av pengarna som Svenska Spel delar ut. Fotboll är den mest valda idrotten bland Svenska Spels kunder som gjort ett aktivt val genom Gräsroten.

Av totalt 1 318 280 supportrar har 547 173 valt att ge sin andel av pengarna till en fotbollsförening. Och trenden visar att allt fler väljer föreningar utanför de tre storstadsregionerna, Stockholm, Göteborg och Malmö trots att det är där de populäraste föreningarna finns.

Dejan Kulusevski, Robin Quaison samt Emil Forsberg med checken från Svenska Spels Gräsroten.

En undersökning som gjordes av Novus under oktober 2021 visar att pengarna från Svenska Spel är ett viktigt tillskott i föreningarnas kassa. Enligt undersökningen uppger 74 procent av respondenterna att pengar går till utrustning och 44 procent anser att pengarna möjliggjort aktiviteter som annars inte hade varit möjliga.

- Svensk ungdomsidrott har drabbats hårt av pandemin. Många föreningar har gått på sparlåga vilket bidragit till förlorade medlemmar och ökat stillasittande bland unga. Det krävs krafttag för att vända utvecklingen och självklart vill Svenska Spel som en engagerad idrottssponsor och en positiv kraft i samhället vara med och bidra. Att tillsammans med våra kunder kunna bidra med 40 miljoner kronor till ungdomsidrotten känns väldigt bra, säger Patrik Hofbauer VD och koncernchef Svenska Spel.

Det är nionde året i rad som Svenska Spel delar ut mångmiljonbelopp till ungdomsidrotten i Sverige genom Gräsroten.