Nordiska förbunden tillskriver UEFA om pressfrihet

I söndags greps två norska journalister i Qatar. Journalisterna hölls frihetsberövade i över trettio timmar och när de släpptes behöll de qatariska myndigheterna såväl mobiltelefoner som datorer. Igår skickade de nordiska fotbollförbunden (med undantag av det norska fotbollförbundet som skickat en egen skrivelse) ett brev till FIFA, där man uttrycker sin oro gällande Qatars syn på press- och yttrandefrihet.

Förbunden ger också sitt stöd till det norska fotbollförbundet som i sitt brev till FIFA:s generalsekreterare och ordförande, uppmanar till respekt för pressfriheten samtidigt som man ställer en rad frågor med anledning av gripandet av journalisterna.

De nordiska förbunden har i tidigare diskussioner och i korrespondens med FIFA fått tydliga löften om att FIFA kommer att göra sitt yttersta för att säkerställa att mediers möjligheter att kunna rapportera sakligt och kritiskt kopplat till världsmästerskapet inte begränsas av Qatars myndigheter. Att journalister som försöker utföra sitt arbete arresteras ger oss anledning att, med mindre än ett år kvar till VM-slutspelet i Qatar, känna oro för vad dessa utfästelser i praktiken är värda.