SvFF:s kommentarsregler i sociala medier

SvFF´s kommentarsfält i sociala medier är viktiga forum för samtal och diskussioner. Däremot är hat och hot oacceptabelt, oavsett vem det är riktat mot. Under de senaste åren har det vid några tillfällen skett övertramp i våra kommentarsfält. Därför vill Svenska Fotbollförbundet återigen påminna om de kommentarsregler användare behöver förhålla sig till på våra konton.

Att snacka om fotboll är roligt! Det ska alla kunna göra i SvFF:s kommentarsfält på sociala medier. Att det finns en välkomnande ton är avgörande för en god stämning och konstruktiva diskussioner.

- Det är ju framförallt under våra landskamper som engagemanget är som störst på våra sociala kanaler. Den absoluta majoriteten av kommentarerna bryter inte mot våra kommentarsregler, utan snarare bidrar till en positiv stämning och intressanta samtal. Men hat och till och med hot har förekommit ett antal gånger, och det är helt oacceptabelt, säger Andreas Jansson, kommunikationschef på SvFF.

Hot och hat polisanmäls

SvFF har som rutin att moderera kommentarsfälten och se till att reglerna följs. Oftast kretsar modereringen kring kommentarer som inte håller sig till ämnet eller som länkar till andra hemsidor. Vid direkta hot eller hat mot andra användare eller personal/spelare inom SvFF skärmdumpas, raderas och sedan polisanmäls kommentaren.

- Det är viktigt för oss att vi tar ansvar för våra kanaler både det innehåll vi skapar men även att vi modererar det som kommenteras. Delvis raderar vi, men även polisanmäler de kommentarer som innehåller hot eller hat. Under matcher försöker vi även så gott det går stötta våra landslagsspelare genom att söka av deras konton efter kommentarer som är över gränsen, säger Andreas Jansson.

SvFF:s kommentarsregler

 • Det är inte tillåtet att skriva aggressiva och hatiska kommentarer. Vi raderar och polisanmäler kommentarer som innehåller:
  • Hets mot folkgrupp. Det kan exempelvis innefatta nedsättande kommentarer om någons etniska ursprung, tro, sexuella läggning, hudfärg eller nationalitet.
  • Trakasseri och personliga påhopp
  •  Hot
  • Förtal
 • Kommentarer som inte håller sig till ämnet raderas. Vi vill att din kommentar ska bidra till diskussionen.
 • Håll god ton. Kränkande eller avhumaniserande kommentarer om enskild person eller grupp raderas.
 • Det är förbjudet att länka i kommentarsfältet. Detta då vi inte kan garantera hur externa sidor förhåller sig till lagar och regler. Det är däremot okej att länka till sidor som Svenska Fotbollförbundet äger.
 • Spam är inte tillåtet. Detta innebär att du inte får skriva kommentarer som innehåller samma information flera gånger.
 • Att kampanja för kommersiella produkter, evenemang eller politik i kommentarsfältet är förbjudet.
 • Om du upprepande gånger bryter mot våra kommentarsregler kan du bli blockerad från att kommentera på våra sociala plattformar.

Har du några frågor angående Svenska Fotbollförbundets kommentarsregler i sociala medier kan du mejla till: info-mail@svenskfotboll.se