Podden: Vem brinner för futsal?

Varför futsal? Det är en fråga en hel del föreningar och ledare inom fotbollen funderar över. Mathias Etéus, gruppchef futsal på SvFF, berättar om varför det är en bra idé - också för att utveckla innermittfältare inom fotbollen.

Högre tempo, fler målchanser, snabba beslut och mycket teknik. Futsal har de senaste åren tagit vintersäsongen med storm. Och numera finns en generation renodlade futsalspelare som inte ser en parallell karriär inom fotboll.

Men sporten är inte helt okontroversiell. En del menar att den tar inomhustider från andra idrotter. Andra menar att futsal ökar skaderisken. Mathias Etéus, gruppchef futsal på SvFF, menar att det är utövarna som bestämmer vilka idrotter som ska erbjudas.

Han är dessutom övertygad om att futsal inom en snar framtid kan berika fotbollen med tekniskt skolade och kreativa spelare, något som idag är en bristvara.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 
  3. "Hur mycket ska tränarna tåla" med tränaren Fredrik Sjögren som gick in i väggen och förbundskaptenen Janne Andersson.

Tre senaste avsnitten:

  • "Vem brinner för futsal?" med Mathias Etéus, gruppchef futsal på SvFF, om futsal som idrott och varför det också är bra för fotbollsspelare att spela futsal, kanske särskilt innermittfältare.
  • "Krossa motståndaren, vem vinner på det?" med Rolando Moncada, ansvarig för fotbolls- och futsalutveckling på Göteborgs fotbollsförbund, som berättar om att stora siffror mellan två lag inte behöver betyda att matchen varit bortkastad. ”Det finns oavgjorda matcher som är ojämnare spelmässigt än de som slutar 10-2".
  • "Nivåindelning - röster från sidlinjen" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare hos SvFF, som fick återvända till podden för att svara på ytterligare frågor om nivåindelning; när räknas nivåindelning som permanent? Eller kan man spela ett starkare lag och ett lite svagare lag inför en cup?

Skicka frågor till podden