Fotbollsåret 2021 – alla pristagare

Årets viktigaste fotbollshändelser summerades i Fotbollsåret 2021 – där även en rad spelare och fotbollspersoner prisades för årets prestationer och gärningar. Fridolina Rolfö och Emil Forsberg prisades dubbelt – både som Årets forward respektive mittfältare, men även med Diamant- och Guldbollen. Här nedan ser du alla pristagare från Fotbollsåret 2021.

Bilden: Programledare Frida Nordstrand intervjuas Caroline Seger efter vinsten som Årets mittfältare.

Diamantbollen

Fridolina Rolfö – se separat artikel

Guldbollen

Emil Forsberg – se separat artikel  

Årets målvakt

Hedvig Lindahl

År efter år fortsätter Hedvig Lindahl visa att hon är en målvakt på allra högsta internationella nivå. Trots en klubblagssäsong med minskad speltid är en av hennes största spetsegenskaper förmågan att verkligen vara bäst när det gäller. Med OS som höjdpunkt under året – där Hedvig ännu en gång visar att hon är en målvakt i världsklass – står hon för avgörande insatser och är en sista defensiv trygghet i målet.

Robin Olsen

Med ett makalöst EM som given höjdpunkt har Robin visat att han är en målvakt i världsklass. Trots en stökig säsong i klubblaget så har Robin alltid varit en trygg sista utpost i herrlandslaget. Robin har en hög lägstanivå kombinerat med matchavgörande spetskompetens som har varit en nyckel i herrlandslagets framgångar.

Årets back

Magdalena Eriksson

Magdalena Eriksson fortsätter 2021 att växa som bärande spelare och ledare i både klubb- som landslag. Hon har under lång tid och med kontinuitet spelat på en hög nivå och under 2021 med pondus och trygghet styrt sitt Chelsea till fyra inhemska titlar. Besitter med sitt duell-, huvud- och försvarsspel stora styrkor som ännu ett år gjort henne självklar i Chelsea och landslaget.

Victor Nilsson Lindelöf

Victor levererar vecka ut och vecka in i världens bästa liga. I landslaget har han med kaptensbindeln runt armen vuxit till en ledare både på planen och utanför. En modern mittback som är lika trygg i försvarsspelet som i anfallsspelet. När motståndet är som svårast och matcherna är som störst, då levererar Victor som bäst.

Årets mittfältare

Caroline Seger

Den evigt vägvisande Caroline Seger har som lagkapten ännu ett år dirigerat sitt Rosengård till SM-guld och varit det trygga navet på landslagets mittfält. Med ett högt taktiskt kunnande och en exceptionell förmåga att styra spelet gör hon ständigt alla medspelare runt sig bättre - samtidigt som hon under året själv spelat på högsta internationella nivå. Caroline stack ut under OS i Japan och visade att hon är en mittfältare i världsklass mot de allra bästa lagen i turneringen.

Emil Forsberg

Emils kreativitet, idérikedom och bolltrygghet har alltid varit hans signum. Under året har Emil utvecklat både sitt ledarskap och tydligt visat hur viktig han är för sina lag både offensivt som defensivt. Under EM visade han hela Europa att han har matchavgörande spetskvaliteter som hjälpte landslaget till en åttondelsfinal.

Årets Forward

Fridolina Rolfö

Med ett skott i världsklass har Fridolina Rolfö under året spelat på högsta internationella nivå och varit oerhört viktig i flertalet matcher för landslaget. Fridolina var avgörande i flera lägen under OS och hennes stora offensiva kvalitéer och spetsegenskaper, som förmågan att bryta mönster och spela med kraft, fart och teknik, har dessutom tagit Fridolina till världens bästa klubblag FC Barcelona, där hon under hösten fått mer och mer speltid.

Alexander Isak

Alexander har under året fortsatt utvecklas och är nu en av La Ligas bästa anfallare. Han har etablerat sig i det svenska herrlandslaget och blivit en bärande spelare. Med en imponerade fart och sylvassa avslut har Alexander visat att han är en anfallare i världsklass. Sin relativt låga ålder till trots så är Alexander ett föredöme i sitt agerande både på och utanför planen.

Årets futsalspelare

Madeleine Stegius

En lirare som varit tongivande både i klubblag och landslag. Hon är en kreativ och offensiv spelare med en stark vilja att bli ännu bättre.

Fredrik Söderqvist

Han är en av landets mest erfarna futsalspelare som bara blir bättre och bättre. Med sin effektiva spelstil har han under åren blivit en komplett spelare som kan användas på flera positioner i såväl klubblag som landslag. Både på och utanför planen är han den som tar ansvar och stöttar. Genom sitt trygga sätt att vara sätter han laget främst likväl som det är han som gör den avgörande brytningen eller slår den finaste passningen.

Årets domare

Almira Spahic

Almira har under året presterat på topp både nationellt och internationellt som assisterande domare. Hon har tagit klivet och etablerat sig i Superettan på ett bra sätt. Med känsla för när man ska ingripa och perfekta offsidebedömningar är Almira en eftertraktad assisterande domare för de stora matcherna internationellt. Almira finns med som kandidat på FIFA:s VM-lista men även UEFA:s EM-lista.

Mehmet Culum

Mehmet har under många år levererat prestationer på högsta nivå i Allsvenskan som assisterande domare. Mehmet har en oerhört professionell inställning till sitt uppdrag. Han är fokuserad och alltid beredd på att ta beslut. Mehmet är ödmjuk och jobbar alltid helhjärtat för att teamet skall lyckas och alla runt omkring honom skall må bra. Mehmet har en sällsynt god förmåga att kommunicera med spelare och ledare. Mehmet har även levererat bra prestationer internationellt under många år. Han var under året assisterande domare i EM.

Årets eFotbollsspelare

Oliver ”Oliboli” Uttgren

Med sin otroliga jämnhet har han levererat i tävling efter tävling och visat världsklassnivå såväl individuellt som i lagsammanhang. Blev klubblagsmästare tillsammans med Mkers där han var oerhört framträdande, och var även en grundpelare i eFotbollslandslagets finfina säsong. Vinnare av FUT Champions Cup 1 där han slog de bästa spelarna i Europa och visade prov på sin otroliga kvalitet och spelmognad. En alldeles magnifik säsong som definitivt förtjänar att krönas med priset som årets eFotbollsspelare.

Fotbollskanalens Hederspris

Roy Hodgson

Efter att Halmstads BK varit nära att trilla ur Allsvenskan 1975 ville ordförande Stig Nilsson förnya klubben och vände sig till Bob Houghton som gjort succé i Malmö FF. Engelsmannen rekommenderade sin vän Roy Hodgson och den 28-årige tränaren tog över. Förutom att det blev två SM-guld för HBK blev det starten på en sensationell tränarkarriär som under 45 år tog Hodgson till serie A, Premier League och till att bli Englands förbundskapten och det var starten i Sverige som gav honom skjuts.

Ändå går det inte att runda avtrycket Hodgson gjorde på svensk fotboll där tiden i Halmstad följdes av Oddevold, Örebro och Malmö FF och i den sistnämnda klubben utbildade han stommen i det landslag som tog VM-brons 1994. Påverkan på tränare stannar inte vid Sven-Göran Eriksson och Hodgsons insatser för svensk fotboll har levt kvar under lång tid.

Dessutom

tillkännagavs den sjunde Piastipendiaten – Marith Rutgersson – och så valdes fyra nya in i svensk fotbolls Hall of Fame; Tore Keller, Bengt ”Julle” Gustafsson, Gunilla Paijkull samt Inger Arnesson.