Fällande domar i uppmärksammad rättegång om matchfixning

Hovrätten över Skåne och Blekinge meddelade idag dom i matchfixningsrättegången avseende det uppmärksammade fallet med det gula kortet i en allsvensk match och de sex misstänkta fotbollsmatcherna i division tre.

Hovrätten ändrar Malmö tingsrätts friande dom mot tre av männen gällande incidenten om ett gult kort och dömer dessa för givande/tagande av muta samt spelfuskbrott till villkorlig dom och dagsböter. Gällande de två männen i division 3 som i blev fällda av tingsrätten för tagande/givande av muta samt spelfuskbrott, så fastställer hovrätten tingsrättens domslut.

- Vi är positiva till hovrättens domslut då vi redan från början tyckt att det funnits tillräcklig bevisning i det här ärendet för att leda till en fällande dom för alla åtalade, säger Johan Claesson, Integrity Officer hos SvFF.

"Viktigt signalvärde - problematiken inte över"

Hovrätten kommer vid en sammantagen bedömning av de olika omständigheterna i fallet fram till att det praktiskt taget är uteslutet att det i avsiktliga gula kortet inte rört sig om matchfixning och till skillnad från tingsrätten slår de därför fast att samtliga inblandade ska dömas för givande/tagande av muta samt spelfuskbrott.

- Även om domen har ett oerhört viktigt signalvärde kan vi inte luta oss tillbaka och tro att faran är över. Vi, och de andra aktörerna i Sverige som berörs av problematiken, måste fortsätta arbeta stenhårt för att begränsa förekomsten av matchfixning inom svensk fotboll, avslutar Johan Claesson, Integrity Officer hos SvFF.