Marith Rutgersson sjunde Piastipendiaten

En ny stipendiat till Piastipendiet är korad – Marith Rutgersson från fotbollsföreningen Vallens IF i Stora Höga tilldelas 50 000 kr för sin långa och gedigna fotbollsgärning i Stenungsundsregionen. Stipendiet offentliggjordes under Fotbollsåret 2021.
- Marith är väl värd det sjunde Piastipendiatet för sin livslånga gärning för fotbollen i regionen, säger Pia Sundhage.

Piastipendiet är Svenska Spel och Svenska Fotbollförbundets gemensamma satsning där 500 000 kronor ska fördelas under till tio eldsjälar inom svensk damfotboll. Det sjunde stipendiet går till Marith Rutgersson, långvarig eldsjäl och fotbollsfantast i Vallens IF i Stora Höga utanför Stenungssund, och delades ut i samband med Fotbollsåret 2021 ikväll.

Marith är nuvarande klubbordförande i Vallens IF men med en meritlista som sträcker sig långt längre än ordförandeposten. Hon har varit spelare själv, startat lag både för flickor och kvinnor, utvecklat verksamheten och engagerat sig i många år för att kvinnor och flickor ska få samma förutsättningar till att bedriva sin idrottsverksamhet som män.

- Marith är väl värd detta för allt jobb hon gjort för så många tjejer och killar i fotbollen, under så många år. Så det är med varm hand jag fick överlämna blommor och stora gratulationer till det sjunde Piastipendiet, säger Pia Sundhage om överlämnandet av stipendiet.

Marith Rutgersson överraskades med en utdelning av stipendiet av Pia, som var hemma i Sverige från Brasilienuppdraget som förbundskapten, tidigare under hösten. Det var en stolt och glad ordförande som blickade ut mot alla som jobbat med att få till en så bra överraskning som möjligt.

- Det här är skithäftigt måste jag säga. Stort tack alla ni som ligger bakom detta och finns här i verksamheten Vallens IF. Annars hade jag inte haft möjligheten att själv arbeta och göra det jag gjort i föreningen, så stort tack igen, säger Marith Rutgersson efter utdelningen.

Juryns motivering:

För att erhålla Piastipendiet, och därmed bli ambassadör för svensk damfotboll, ska personen haft betydelse för damfotbollen i stort, i ungdoms- eller seniorfotboll, aktiv som spelare, tränare eller organisationsledare. Verksam i bredd eller elitklubb, i intresseorganisation, förbund eller i damfotbollens syfte. Kort sagt: en eldsjäl för damfotbollen.

Marith Rutgersson är nuvarande klubbordföranden i Vallens IF med en meritlista som är ovärderlig för damfotbollen både i klubben och Stenungsundsregionen. Från mitten av 1970-talet har Marith varit spelare själv, engagerat sig i damsektionens start, startat lag för både flickor och kvinnor som slutat spela fotboll men önskat en väg tillbaka till sporten.

Marith har utvecklat verksamhet, strukturerat värdegrundsarbete och varit drivande i såväl stora som små projekt på Stora Höga där föreningen håller till. Hennes engagemang har smittat av sig i området och under 40 års tid har Marith verkat för att kvinnor och flickor ska få samma förutsättningar till att bedriva sin idrottsverksamhet som män, något som förändrat klubben till det bättre där den står idag. 

Marith Rutgersson är en sann eldsjäl för damfotbollen och tilldelas därför det sjunde Piastipendiet på 50 000 kr.

Tidigare stipendiater

Tidigare stipendiater är Moa Anderssons minnesfond i Virserum, Inger Arnesson, som lagt ned sin själ i Sunnanå SK och damfotbollen i stort i 50 år, Anders Blomstrand, 70 år och verksam i Eskilstuna United, Elísabet Gunnarsdóttir, med elva säsonger i Kristianstads DFF, Lovisa Delby i Uppsala samt Kajs Tornfalk i Jitex.