Podden: Så lyfter du barn med NPF-diagnoser

De finns i alla lag, spelarna med NPF-diagnos. Med rätt förutsättningar och ledarskap kan de här individerna få en fantastisk relation till idrotten. Ändå hamnar många utanför. Vi pratar med Jonathan Magnusson som har startat ett lag för barn med NPF-diagnos i BK Häcken och Eric Donell från Attention, en intresseorganisation för personer med NPF-diagnos.

När spelare med NPF-diagnos fastnar för något, vilket många gör, kan de bli hyperfokuserade, uppvisa stort mod och lägga ner en energi som andra inte klarar av.

Ändå hamnar NPF-barn ofta utanför och lämnar sina lag tidigare än jämnåriga. Vi pratar med Jonathan Magnusson i BK Häcken, som startat ett lag för barn med NPF-diagnos.

Eric Donell från Riksförbundet Attention, en intresseorganisation för personer med NPF-diagnos, berättar hur ledare kan göra för att skapa rätt förutsättningar för spelare med NPF.

Det här är den andra delen i vår serie om barn som sticker ut i idrotten.

Podden Svensk Fotboll

Mest lyssnade avsnitten:

  1. "Varför ska man inte toppa?" med SvFF:s Gunnar Pettersson som reder ut begreppen samt bland annat pratar om effekterna av att toppa - både för spelarna som får spela minst och de spelare som får spela mest.
  2. "Nivåindelning - för tränarens eller barnens bästa?" med Pernilla Karlsson, nationell fotbollsutbildare på SvFF, om varför permanent nivåindelning kan slå negativt mot såväl de ”nedgraderade” spelarna som de duktigaste.
  3. "Akademiboomen del 1 av 2" med Elias Minerji gruppchef för NaFu (Nationella fotbollsutbildare) på SvFF, om varför många föreningar erbjuder akademiverksamhet samt föräldrarnas roll i det. 

Tre senaste avsnitten:

Skicka frågor till podden