GREENCOACH - arbetet för en mer miljövänlig fotboll

GREENCOACH är ett EU-projekt som syftar till att förbättra miljöstyrningen i fotbollsföreningarna. Under 2020 har information och data samlats in, och under 2021 påbörjas arbetet med att utveckla ett mät och certifieringsverktyg. Verktyget ska göra det enkelt för föreningar att hålla koll på sitt ekologiska fotavtryck och att börja arbeta med miljömässig hållbarhet i den dagliga verksamheten.

GREENCOACH

Viktor Claesson om hållbart resande

SvFF är ett av fem europeiska nationsförbund i projektet. Strategiska partners är TDM2000 (specialiserade på pedagogiskt arbete för ungdomar), och Sant’Anna Università i Pisa som ansvarar för metodologiska aspekter och jämförande studier före och efter arbetet i föreningarna. Projektet administreras av Ecoserveis som är en ideell strategisk innovationskonsult specialiserad på energi.

SvFF:s energi- och miljöpolicy slår fast att svensk fotboll ska vara med och bidra till ett hållbart samhälle

Svenska fotbollförbundet är tillsammans med Frankrike, Belgien, Norge och Litauen de fem fotbollförbunden som driver arbetet ut gentemot föreningarna. Under hösten kommer det att anordnas events med bland annat fokus på olika hållbarhetsämnen och verktyget Green Tool.
SvFF:s energi- och miljöpolicy slår fast att svensk fotboll ska vara med och bidra till ett hållbart samhälle. Med cirka 3 000 föreningar och 1,2 miljoner människor engagerade runt om i hela landet kan miljöåtgärder initierade via fotbollen få ett viktigt genomslag.

-Hållbarhet är alltid i centrum och viktigt arbetsområde för vårt samhälle och där vi som fotbollsrörelse kan göra skillnad. Med GREENCOACH vill vi arbeta för att inspirera våra föreningar att se över sina verksamheter och förbättra miljöstyrningen inom föreningen. Under hösten kommer det komma kampanjer och spridas information om detta till fotbollsrörelsen via våra kanaler, säger projektledare Güncel Ömer.

Sedan tidigare har SvFF tagit fram en allmän policy för energi och miljö i svenska fotboll som tar upp en rad områden med många konkreta mål och tips till åtgärder när det gäller vatten, ventilation, uppvärmning, maskinutrustning, återvinning, städ och tvätt, transporter, snöröjning med mera.

Kontakt

Vill du veta mer om Life Tackle eller Greencoach svarar vi gärna på dina frågor.