Senaste nytt från Umeå

Här kan du följa vad som händer i Reboot Umeå!

2021-09-17

Höga Kusten och Slåttedalsskrevan

Vi har haft en fantastisk vecka. Vi startade veckan med padel, fotboll och yogautbildning. Vi hade föreläsning om drömmar och mål med Arbetslivsresurs.

I torsdags åkte vi på dagsutflykt till "Ronjaland" (Höga Kusten) och Slåttedalsskrevan. En härlig dag med vandring och gemenskap. Idag fredag har vi haft utbildning i rörelserikedom och rörelseförståelse.

Yoga - en chans till reflektion och återhämtning
Handledare Erik i skogen
Ayanle multitaskar i skogen på väg till Slåttedalsskrevan
Deltagarna Sporting och Markus tar en välbehövlig paus med utsikt
Magnifika Slåttedalsskrevan!

2021-08-27

Utflykt till Drakryggen

I veckan har det varit full rulle med Arbetslivsresurs där vi fortsatte prata kring arbetsmarknadskunskap. Vi var också ute på fotbollsplanen och hade praktiska övningar ur Tränarutbildning C. Vi har också besökt ett naturområde kallad Drakryggen där vi tillsammans grillade, vandrade och umgicks. Lite olika tävlingsmoment hann vi också med.

Sporting och övriga deltagare i Umeå under ett fotbollspass
Adam, handledare Ali, Markus och Arvidh påväg till Drakryggen
Ayanle och Sporting på Drakryggen
Välförtjänt vila och marshmallow-grillning

2021-08-17

Fokus praktik!

Vi har haft en vecka där våra deltagare har praktiserat på Umeå IK:s Sommarakademi, Ersboda Folkets Hus, Jula och på Ersboda SK. Det har varit en härlig vecka med gemenskap och nya erfarenheter av och kunskaper kring bland annat ledarskap och föreningsliv.

Delar av Team Umeå - deltagare och ledare
Rebootare hjälper till på Ersboda SK
Sporting har full koll på sina spelare under Sommarakademin
Saadaq på sin praktikplats Jula och Marcus assisterar på fotbollsplanen
Att styra upp ett lagfoto är inte alltid så lätt

2021-07-30

Uppstart efter sommaruppehållet

Äntligen är vi igång igen efter några veckors uppehåll. Vi har haft ett bländande väder så vi har haft många aktiviteter utomhus. 

Vi har gått igenom sommarbingot, som deltagarna hade som hemuppgift under juli. Vi lottade ut priser och hade en härlig samvaro. Vi startade också upp våra datorer och testade på stegar, häckar som en bra uppstart efter ledigheten.

I onsdags hade vi utbildning i digital kompetens med fokus på jobbsökning tillsammans med Arbetslivsresurs. Efter lunch spelade vi fotbollstennis och umgicks på fotbollsplanen.

Härligt fokus hos deltagarna!
Fotbollstennis - ett roligt inslag!

Torsdagen hade vi en heldag utomhus med fotboll, tennis, padel och baseball.   

Idag fredag fortsätter deltagarna med egna uppgifter från onsdagens arbete med digitala kompetenser. Vi tittar också på OS-matchen mellan Sverige och Japan.

Uppstart av datorer tillsammans med OS-match. Heja Sverige!
Träning i perfekt sommarväder
Placeringstävling, vem vinner?

2021-07-01

Fotbollsskola - en perfekt start på sommarlovet!

av: Karin Göthberg, handledare Umeå

 

Det ser ut som på ett betessläpp för kor. Barnen springer omkring, fram och tillbaka över fotbollsplanen. Många av barnen har varit med tidigare medan det är första gången för en del. 

- Japp, det är nu det börjar. För många är detta sommarens höjdpunkt, säger Johannes, idrottskonsulent i en av föreningarna där våra deltagare praktiserar. I år är det många barn. Vi är utspridda på flera olika fotbollsplaner. Jag kan säga att det är full fart.

Fotbollsskolan i Umeå lockar extra många deltagare i år. Flera fotbollsplaner måste tas i anspråk för att få plats.

Johannes fortsätter:
-Jag vet heller inte hur många gånger per dag jag har tittat på väderprognosen för veckan.

Vädret för dagen är behagligt att träna fotboll i denna första dagen på fotbollsskolan. Inte för kallt och inte för varmt utan alldeles lagom.

“Lira blågult” är Sveriges största fotbollsskola och en del av Svensk Fotboll. 
Reboots deltagare har innan denna praktik fått ta del av Svensk Fotbolls Fotbollens spela, lek och lär (FSLL) som beskriver inriktningen för svensk barn- och ungdomsfotboll och de värderingar som all fotboll ska stå för. Till det har de även gått ledarutbildningen Fotbollsskola.

Lira Blågult är Sveriges största fotbollsskola för barn och unga

Båda våra deltagare har erfarenheter som spelare och ledare i olika sammanhang så de känner sig trygga i sin uppgift. Jag frågar en av Reboots deltagare vad han tror om veckan.

- Jag ser verkligen fram emot detta. Jag tror att mina tidigare erfarenheter som ledare och att jag själv har ett barn är till min fördel. Jag är väldigt lugn av mig och man måste ha tålamod när man är runt barn. Jag är förväntansfull. Dessutom känner jag till många av de andra ledarna vilket också är en fördel. Vi hade en bra planeringsdag tillsammans i fredags.

Klockan är 09.00 då jag kommer till fotbollsplanen. Johannes är redan igång och jag hittar honom längst inne i en vit liten container. Koner, västar, bollar, vattenflaskor och t-shirts till barnen, är redan sorterat i påsar efter rätt årskull och läggs i perfekta högar på marken.

Fotbollsskolans ledare börjar komma en efter en. Klockan börjar närma sig 09.15. Tillsammans med Reboots deltagare ska de hålla i fotbollsskolan. En av ledarna, Fredrik, tar pärmen för sin grupp som ligger i samma påse som
materialet. I pärmen finns det upplägg som de tillsammans planerade förra veckan.

-Att vara ledare för fotbollsskolan är roligt. Det är fullt ös hela dagarna. Det är klurigt också. Vissa barn är jättetaggade på fotboll medan andra inte är det. Detta är något man får tänka på. Vi får verkligen hitta en balans så alla har roligt varje dag, säger Fredrik.

Förberedelserna är klara, nu kan barnen komma

Klockan börjar närma sig 10:00 och barnen börjar komma. Vissa på cykel, vissa springande. Jag börjar gå mot stationerna på fotbollsplanen där spelare och ledare ska samlas.

Då kommer ett barn i 8 årsåldern i full fart.
-VISST BLIR DET VATTENKRIG SISTA DAGEN!?

Förväntningarna är höga och det är nästan som att man kan ta på dem. Att “valla” in gruppen tar en stund. Ledarnas engagemang syns. Kanske minns de själva hur det var att starta sommarlovet med fotbollsskola. Förväntningarna, kompisarna och självklart det avslutande obligatoriska vattenkriget.

Fullt ös på träningen!
Träna skott innan vattenkriget

2021-06-18

EM-frossa med Sverige - Slovakien

Matchdag! Vi började dagen med praktikförberedelser inför den kommande fotbollsskoleveckan. Därefter åt vi en gemensam lunch innan eftermiddagens träningspass tog vid för att hinna öva på våra egna fotbollsskills innan matchen. Tillsammans hejjade vi fram vårt landslag till en fin vinst mot Slovakien. Vi är alla taggade och ser fram emot en kommande praktikvecka på fotbollsskolorna.

Adam, Markus och Ayanle laddar upp med energi innan matchen
Fullt fokus när det är dags för avspark

2021-06-11

Nu är vi igång!

Äntligen är vi igång och började våra introdagar förra veckan med fotbollsskoleutbildningar med Västerbottens FF, fotbollsträning samt teambuilding med discgolf och andra aktiviteter såsom ladder ball och brännboll.

Handledare Ali håller i första fotbollsträningen på Ersängsvallen med deltagarna.
Vattenpaus efter fotbollsträningen på Ersängsvallen

Vi fortsatte denna vecka med studievägledning där fokus var på Inåt-perspektiv (kunskap om sig själv) och Utåt-perspektiv (kunskap om olika alternativ till utbildning och arbete) samt pratat om kunskap, kompetens och färdighet, vid två tillfällen via Umeå Universitet. Vi har också haft besök av Rädda Barnen som berättat om hur barn ska känna sig trygga i fotbollens miljö. Och att upptäcka när barn far illa och hur man ska agera. Fortsatt fotbollsträning och en eftermiddag med racketsporten padel på schemat. Vi var också en heldag ute i Sävar med besök hos Sävar IK som följdes av en paddeltur i Sävarån.

En fartfylld rolig vecka med magiskt sommarväder!

 

Paddelutflykt i Sävarån
Planeringsdag i ute i naturen innan uppstart med deltagarna. Från vänster handledarna Annika, Ali, Karin och Erik. Tillsammans med projektledare Frida Östberg utgör de Reboot i Umeå.