Senaste nytt från Umeå

Här kan du följa vad som händer i Reboot Umeå!

2022-01-03

Summering av 2021

Hur kan det ha gått åtta månader sedan vi startade igång? Jag vet inte vad jag ska börja för jag har så mycket jag vill berätta om vår resa tillsammans. Jag är också stolt över den resa varje individ gör. Det är med stor respekt och ödmjukhet som jag dagligen får vara med i den, i varje samtal, i varje utbildning och i varje aktivitet.

När jag blickar tillbaka och reflekterar över vad vi gjort inser jag att hur många utmaningar vi tagit oss an och hur många hinder vi tagit oss över, alltid med ett leende på läpparna.

Vi har fått nya kunskaper och fått vara kreativa i och med de utbildningar vi gått. Vi har tillsammans vandrat i Västernorrlands trolska skogar, spelat många timmar fotboll och vi har fått göra meningsfulla och roliga
praktiker. Vi har delat med oss av glädje men också av saker som är jobbiga.

Med detta sagt vill jag också sammanfatta vår resa med bilderna nedan och med orden sammanhang, passion, skratt och gemenskap. Ord som är väldigt viktiga för oss och som vi ofta påminner varandra om i Team Umeå.


God fortsättning på 2022!
/Handledare Karin

 

 

2021-12-22

Glöggmys i skidbacken

Härom dagen hade vi en härlig eftermiddag i Bräntbergets skidbacke med glöggmys och pulkaåkning. Våra nära och kära var också med och det var roligt att träffas allihop.

Målarprojektet hos Sävar IK fortsatte med mycket goda resutat -riktiga proffs vi börjar bli! 

En riktig mysig eftermiddag vid elden med anhöriga till både deltagare och handledare
Full fart i backen!
Fullt fokus ute hos Sävar IK
Saga bevakar så alla sköter sitt jobb

2021-12-14

En riktig träningsvecka

Den gångna veckan gick i träningens tecken. Allt ifrån simning till bandy stod på schemat. Vi startade veckan med att simma tillsammans. En livsviktig sak att underhålla men framförallt fick vi en rolig stund ihop. De som inte simmade körde ihop i gymmet. Vi har även haft futsalträning och ett padelpass. Målningsuppdraget fortsatte också ute hos Sävar IK.

2021-12-05

Skridskor, Boda Borg och målning

Denna vecka hann vi med en hel del saker. Vi började med att åka skridskor. Himla roligt. För vissa var det första gången på isen, imponerande att se hur de antog utmaningen.

Team Umeå on ice!

Vi arbetade vidare med Arbetslivsresurs där vi fokuserar vidare på livshjulet och våra styrkor i arbetssökande situationer. Livshjulet är ett verktyg för att få en visuell bild av sitt nuläge för att se vad man behöver förändra. Man tänker sig livet som ett hjul som ska rulla. Livet består av många områden, och varje område behöver sitt eget utrymme och för att det ska rulla fram på ett enkelt och lätt sätt behöver vi analysera dessa områden. På så sätt ser man var obalanserna finns och det blir lättare att se vad man vill förändra.

På torsdagen åkte vi upp till Västerbottens Fotbollförbund i Skellefteå. Vi fick ta del av föreningskunskap i form av en kort utbildningen hur idrottsföreningens organisation är uppbyggd och fungerar.

Intressant genomgång hos Västerbottens Fotbollförbund

Efter lunch åkte vi till Boda Borg där man i team löser olika uppdrag och samarbetarsövningar. Veckan avslutades för med målning hos Sävar IK för  några av oss. Nu ser vi fram emot de sista två veckorna innan lite julledigt.

Frågesport i en av cellerna på Boda Borg
Målning ute hos partnerföreningen Sävar IK

 

2021-12-01

Studiebesök på körskola

Under förra veckan så fortsatte arbetet tillsammans med Arbetslivsresurs, som vanligt givande och roligt. Vi fick också möjlighet att gå på hockeymatch där vi kunde dra flera paralleller till vår evenemangsutbildning. Tack Winpos Group för biljetterna!

Vi var också och besökte Vector körskola i Umeå. Där fick vi testa på att använda en simulator, väldigt roligt. Till sist hade vi en grym fotbollsträning där vi fokus låg på passningar och tillslag.

Sporting testar simulatorn och Ali hejjar
Adam testkör på körskolan
Coach Ali och John planerar dagens träning
Instruktioner inför träningen med fokus på passningar

2021-11-19

I väntan på snön

Vi har under den senaste veckan arbetat vidare med Arbetslivsresurs där vi haft givande pass och lärt oss våra styrkor och svagheter i en arbetssökande situation. Vi har spelat fotboll, besökt en träning med det härliga gänget Wakonda. Dessutom har vi haft en utedag med grillning och umgänge i ett magiskt väder. Nu inväntar vi lite snö så vi kan få in både skidor och skridskor i schemat.

Givande pass med Arbetslivsresurs där fokus låg på jobbsök
En magisk novembermorgon i Västerbotten :)
Här vankas det korv och hamburgare, Erik grillmästare för dagen.
Reboot-gänget tillsammans med Wakonda

2021-11-08

Höstlovsveckan

Under vecka 44 har vi hållit i lunchaktiviteter för barn och unga som en del i evenemangsutbildningen. Deltagarna gjorde ett superbra jobb och vi hade så roligt när vi genomförde det vi hade planerat för så länge.

Tillsammans med Arbetsivsresurs jobbade vi med att våga tala. Vi skulle träna på att pitcha något eller oss själva och deltagarna gjorde det med bravur. Alla vågade ställa sig framför sina kompisar och berätta något, vad som helst, i 30-60 sekunder. En applåd till samtliga. Vilken grej!

Några deltagare slutförde Tränarutbildning C och kan därmed certifieras. Stort GRATTIS!  Vi ser fram emot en ännu en vecka tillsammans. 

Adam och Sporting
Samling av teamet innan barnen kommer
Full rulle i hallen
Lunchbreak
Saadaq, Adam och Ali

 

 

2021-10-22

Regionläger i Umeå

Denna vecka har deltagarna arbetat med sin personliga mål och tillvägagångssätt hur de ska nå dem. Några deltagare har också hjälpt till på ett stort regionsläger i Umeå. Vi har också testat på mindfulness och spelat futsal.

Regionalt fotbollsläger i Umeå. Sporting och Klara deltog tillsammans med handledare Ali.
Saadaq redo för futsal
Sporting på breddläger P06 i Skellefteå

2021-10-18

Höstpromenader och klätterdag

Förra veckan arbetade vi vidare med evenemangsutbildningen och hade en fin eftermiddag med Arbetslivsresurs där alla jobbade på superbra utefter individuella planeringar. Vi har haft härliga höstpromenader i fint väder och avslutade veckan med en dag på IKSU Sport som är en av norra Europas största motions- och friskvårdsanläggningar. I den 21.000 kvm stora anläggningen hittar du det mesta i träningsväg. Träningsutbudet rymmer allt från ett stort modernt gym till klättring, squash, bollsporter, golfsimulator, simning och inomhus beachvolleyboll. Vi kunde testa på allt möjligt och det blev en härlig dag tillsammans.

 

2021-10-05

Evenemangsutbildning

Förra veckan var händelserik med många olika aktiviteter på schemat. Vi hade uppstart på evenemangsutbildningen med Sisu, något som vi alla tyckte var roligt att arbeta med. Vi började med "Idrottsevenemang från start till mål", där deltagarna med stort engagemang arbetade med att spåna ideer hur ett evenemang kan planeras utefter 12 givna steg. Vi fick bra stöd från två av RF Sisu Västerbottens idrottskonsulenter som höll i en lärorik workshop där vi började med steg 1-6. Vi fortsätter nästa vecka med steg 6-9.  

Arbetet med med Arbetslivsresurs fortsätter kring vår personliga utveckling. Vi hade också en pingisturnering där Klara stod som slutgiltig segare. Arvidh satt med statistiken på Umeå FC:s match och vi andra var på evenemanget Toughest, några deltog i racet och resten hjälpte till som funktionärer.

12 steg för ett lyckat idrottsevenemang
Pingismästarinnan Klara och prisutdelare Sporting
Arvidh sköter siffrorna på Umeå IK's match
Erik, Idiris, J.D och Sporting laddar för Toughest
Fullt ös på Umeå Toughest!

 

 

2021-09-30

Fullt ös med utbildning, träning och praktik

Det har varit en härlig vecka där vi arbetat på bred front. Vi har jobbat vidare med Tränarutbildning och med Arbetslivsresurs pratade vi om alternativa vägar till arbete. Vi hade också fina höstpromenader och ett roligt core och rehab pass. Veckan avslutades med Liverpools fotbollsskola tillsammans med den lokala föreningen GUIF, vilket var otroligt roligt. Markus höll också ställningarna ute hos Sävar IK där han hjälpt till med tillsättning av domare under fotbollscupen. Joel filmade en turnering i fotbollsgolf och Klara fixade med statistik under Umeå IK's match.

Core- och rehabträning under ledning av handledare Erik
Utbildningsdag med Arbetslivsresurs - alternativa vägar till jobb
Diplomutdelning efter fotbollsskolan - en perfekt dag i september!
Markus håller ställningarna
Joel in action med filmkameran
Klara håller koll på statistiken
Sporting med Liverpool International academy

2021-09-17

Höga Kusten och Slåttedalsskrevan

Vi har haft en fantastisk vecka. Vi startade veckan med padel, fotboll och yogautbildning. Vi hade föreläsning om drömmar och mål med Arbetslivsresurs.

I torsdags åkte vi på dagsutflykt till "Ronjaland" (Höga Kusten) och Slåttedalsskrevan. En härlig dag med vandring och gemenskap. Idag fredag har vi haft utbildning i rörelserikedom och rörelseförståelse.

Yoga - en chans till reflektion och återhämtning
Handledare Erik i skogen
Ayanle multitaskar i skogen på väg till Slåttedalsskrevan
Deltagarna Sporting och Markus tar en välbehövlig paus med utsikt
Magnifika Slåttedalsskrevan!

2021-09-07

Ledarskap och stressföreläsning

Denna vecka har vi jobbat med och övat ledarskap genom att hålla en fotbollsträning.Vi har fortsatt arbetat med Arbetslivsresurs där vi fick lära oss mer om stress och vad är bra och dålig stress. Vi har också besökt Brännbollsyran i Umeå för att se hur detta event arrangeras och fungerar.

Team Umeå hjälper till på Ersbodadagen
Idiris och Saadaq håller i dagens träning
Sporting axlar domarrollen
Föreläsning kring stresshantering

2021-08-27

Utflykt till Drakryggen

I veckan har det varit full rulle med Arbetslivsresurs där vi fortsatte prata kring arbetsmarknadskunskap. Vi var också ute på fotbollsplanen och hade praktiska övningar ur Tränarutbildning C. Vi har också besökt ett naturområde kallad Drakryggen där vi tillsammans grillade, vandrade och umgicks. Lite olika tävlingsmoment hann vi också med.

Sporting och övriga deltagare i Umeå under ett fotbollspass
Adam, handledare Ali, Markus och Arvidh påväg till Drakryggen
Ayanle och Sporting på Drakryggen
Välförtjänt vila och marshmallow-grillning

2021-08-17

Fokus praktik!

Vi har haft en vecka där våra deltagare har praktiserat på Umeå IK:s Sommarakademi, Ersboda Folkets Hus, Jula och på Ersboda SK. Det har varit en härlig vecka med gemenskap och nya erfarenheter av och kunskaper kring bland annat ledarskap och föreningsliv.

Delar av Team Umeå - deltagare och ledare
Rebootare hjälper till på Ersboda SK
Sporting har full koll på sina spelare under Sommarakademin
Saadaq på sin praktikplats Jula och Marcus assisterar på fotbollsplanen
Att styra upp ett lagfoto är inte alltid så lätt

2021-07-30

Uppstart efter sommaruppehållet

Äntligen är vi igång igen efter några veckors uppehåll. Vi har haft ett bländande väder så vi har haft många aktiviteter utomhus. 

Vi har gått igenom sommarbingot, som deltagarna hade som hemuppgift under juli. Vi lottade ut priser och hade en härlig samvaro. Vi startade också upp våra datorer och testade på stegar, häckar som en bra uppstart efter ledigheten.

I onsdags hade vi utbildning i digital kompetens med fokus på jobbsökning tillsammans med Arbetslivsresurs. Efter lunch spelade vi fotbollstennis och umgicks på fotbollsplanen.

Härligt fokus hos deltagarna!
Fotbollstennis - ett roligt inslag!

Torsdagen hade vi en heldag utomhus med fotboll, tennis, padel och baseball.   

Idag fredag fortsätter deltagarna med egna uppgifter från onsdagens arbete med digitala kompetenser. Vi tittar också på OS-matchen mellan Sverige och Japan.

Uppstart av datorer tillsammans med OS-match. Heja Sverige!
Träning i perfekt sommarväder
Placeringstävling, vem vinner?

2021-07-01

Fotbollsskola - en perfekt start på sommarlovet!

av: Karin Göthberg, handledare Umeå

 

Det ser ut som på ett betessläpp för kor. Barnen springer omkring, fram och tillbaka över fotbollsplanen. Många av barnen har varit med tidigare medan det är första gången för en del. 

- Japp, det är nu det börjar. För många är detta sommarens höjdpunkt, säger Johannes, idrottskonsulent i en av föreningarna där våra deltagare praktiserar. I år är det många barn. Vi är utspridda på flera olika fotbollsplaner. Jag kan säga att det är full fart.

Fotbollsskolan i Umeå lockar extra många deltagare i år. Flera fotbollsplaner måste tas i anspråk för att få plats.

Johannes fortsätter:
-Jag vet heller inte hur många gånger per dag jag har tittat på väderprognosen för veckan.

Vädret för dagen är behagligt att träna fotboll i denna första dagen på fotbollsskolan. Inte för kallt och inte för varmt utan alldeles lagom.

“Lira blågult” är Sveriges största fotbollsskola och en del av Svensk Fotboll. 
Reboots deltagare har innan denna praktik fått ta del av Svensk Fotbolls Fotbollens spela, lek och lär (FSLL) som beskriver inriktningen för svensk barn- och ungdomsfotboll och de värderingar som all fotboll ska stå för. Till det har de även gått ledarutbildningen Fotbollsskola.

Lira Blågult är Sveriges största fotbollsskola för barn och unga

Båda våra deltagare har erfarenheter som spelare och ledare i olika sammanhang så de känner sig trygga i sin uppgift. Jag frågar en av Reboots deltagare vad han tror om veckan.

- Jag ser verkligen fram emot detta. Jag tror att mina tidigare erfarenheter som ledare och att jag själv har ett barn är till min fördel. Jag är väldigt lugn av mig och man måste ha tålamod när man är runt barn. Jag är förväntansfull. Dessutom känner jag till många av de andra ledarna vilket också är en fördel. Vi hade en bra planeringsdag tillsammans i fredags.

Klockan är 09.00 då jag kommer till fotbollsplanen. Johannes är redan igång och jag hittar honom längst inne i en vit liten container. Koner, västar, bollar, vattenflaskor och t-shirts till barnen, är redan sorterat i påsar efter rätt årskull och läggs i perfekta högar på marken.

Fotbollsskolans ledare börjar komma en efter en. Klockan börjar närma sig 09.15. Tillsammans med Reboots deltagare ska de hålla i fotbollsskolan. En av ledarna, Fredrik, tar pärmen för sin grupp som ligger i samma påse som
materialet. I pärmen finns det upplägg som de tillsammans planerade förra veckan.

-Att vara ledare för fotbollsskolan är roligt. Det är fullt ös hela dagarna. Det är klurigt också. Vissa barn är jättetaggade på fotboll medan andra inte är det. Detta är något man får tänka på. Vi får verkligen hitta en balans så alla har roligt varje dag, säger Fredrik.

Förberedelserna är klara, nu kan barnen komma

Klockan börjar närma sig 10:00 och barnen börjar komma. Vissa på cykel, vissa springande. Jag börjar gå mot stationerna på fotbollsplanen där spelare och ledare ska samlas.

Då kommer ett barn i 8 årsåldern i full fart.
-VISST BLIR DET VATTENKRIG SISTA DAGEN!?

Förväntningarna är höga och det är nästan som att man kan ta på dem. Att “valla” in gruppen tar en stund. Ledarnas engagemang syns. Kanske minns de själva hur det var att starta sommarlovet med fotbollsskola. Förväntningarna, kompisarna och självklart det avslutande obligatoriska vattenkriget.

Fullt ös på träningen!
Träna skott innan vattenkriget

2021-06-18

EM-frossa med Sverige - Slovakien

Matchdag! Vi började dagen med praktikförberedelser inför den kommande fotbollsskoleveckan. Därefter åt vi en gemensam lunch innan eftermiddagens träningspass tog vid för att hinna öva på våra egna fotbollsskills innan matchen. Tillsammans hejjade vi fram vårt landslag till en fin vinst mot Slovakien. Vi är alla taggade och ser fram emot en kommande praktikvecka på fotbollsskolorna.

Adam, Markus och Ayanle laddar upp med energi innan matchen
Fullt fokus när det är dags för avspark

2021-06-11

Nu är vi igång!

Äntligen är vi igång och började våra introdagar förra veckan med fotbollsskoleutbildningar med Västerbottens FF, fotbollsträning samt teambuilding med discgolf och andra aktiviteter såsom ladder ball och brännboll.

Handledare Ali håller i första fotbollsträningen på Ersängsvallen med deltagarna.
Vattenpaus efter fotbollsträningen på Ersängsvallen

Vi fortsatte denna vecka med studievägledning där fokus var på Inåt-perspektiv (kunskap om sig själv) och Utåt-perspektiv (kunskap om olika alternativ till utbildning och arbete) samt pratat om kunskap, kompetens och färdighet, vid två tillfällen via Umeå Universitet. Vi har också haft besök av Rädda Barnen som berättat om hur barn ska känna sig trygga i fotbollens miljö. Och att upptäcka när barn far illa och hur man ska agera. Fortsatt fotbollsträning och en eftermiddag med racketsporten padel på schemat. Vi var också en heldag ute i Sävar med besök hos Sävar IK som följdes av en paddeltur i Sävarån.

En fartfylld rolig vecka med magiskt sommarväder!

 

Paddelutflykt i Sävarån
Planeringsdag i ute i naturen innan uppstart med deltagarna. Från vänster handledarna Annika, Ali, Karin och Erik. Tillsammans med projektledare Frida Östberg utgör de Reboot i Umeå.